ГоловнаСвіт

Іванішвілі та Саакашвілі вирішили разом вести Грузію в НАТО

У президента і лідера коаліції співпали думки.

Іванішвілі та Саакашвілі вирішили разом вести Грузію в НАТО
Фото: EPA/UPG

У Тбілісі відбулася перша після парламентських виборів зустріч президента Грузії Михайла Саакашвілі і лідера коаліції "Грузинська мрія" Бідзіни Іванішвілі.

За підсумками зустрічі, обидві сторони підтвердили, що Грузія продовжить зближуватися з НАТО і ЄС, передає РИА "Новости".

"У цьому плані у нас збіг думок. Наша стратегія - європейська та євроатлантична інтеграція", - заявив Іванішвілі, який претендує зараз на пост прем'єр-міністра Грузії. За його словами, стратегія "Грузинської мрії" збігається зі стратегією колишнього уряду і буде продовжена в майбутньому. Як повідомляє "Інтерфакс", Іванішвілі також оголосив, що Грузія вступить в НАТО.

У свою чергу Саакашвілі, за даними агентства "Тренд", зазначив, що в Грузії зараз триває "історичний процес" передачі влади опозиції демократичним шляхом. "Ми мирним шляхом передаємо уряду велику частину функцій, що робиться вперше в цьому регіоні. Грузинський народ зробив вибір, і ми поважаємо вибір нашого народу", - підкреслив президент.

За словами глави республіки, у партії влади залишаються "фундаментальні розбіжності з опонентами", але "ми повинні зберегти демократію і домогтися того, щоб вибори і в майбутньому були демократичними, і у грузинського народу з'явилися перспективи розвитку".

Нагадаємо, парламентські вибори в Грузії відбулися 1 жовтня. За підсумками голосування в законодавчі збори пройшли дві партії, а більшість голосів (54,85%) набрала опозиційна коаліція "Грузинська мрія". Правлячий "Єдиний національний рух" отримав 40,43% голосів. "Грузинська мрія" отримала мандати в 39 мажоритарних округах, а "Єдиний національний рух" - в 34-х. Тепер парламентська більшість повинна сформувати кабінет міністрів і затвердити кандидатуру прем'єра, запропоновану президентом.

У понеділок, 8 жовтня, Бідзіна Іванішвілі оголосив склад нового уряду. Водночас раніше Михайло Саакашвілі, який визнав поразку на виборах, заявив, що внесе до парламенту ту кандидатуру прем'єра, яку йому запропонує нова більшість у парламенті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram