ГоловнаСвіт

У ПАР муніципальні службовці готуються до загальнонаціонального страйку

В акції протесту можуть взяти участь до 190 тисяч осіб.

У ПАР муніципальні службовці готуються до загальнонаціонального страйку
архивное фото
Фото: EPA/UPG

У ПАР муніципальні службовці заявили про намір провести загальнонаціональний страйк, що свідчить про поширення трудових заворушень у найбільшій економіці Африки на державний сектор.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Профспілка закликає до загальнонаціональної акції протесту, яка розпочнеться вже цього тижня", - сказав агентству представник Південноафриканської профспілки муніципальних службовців (SAMWU) Тахір Сема.

Своїм закликом профспілка може спровокувати як одноденний протест, так і безстроковий страйк. За словами Сема, держслужбовці вимагатимуть підвищення зарплат до ринкового рівня і рівності в оплаті між робітниками в різних провінціях Південної Африки.

В останні тижні в страйках, з вимогою підвищення зарплат і рівності доходів в ПАР, взяли участь до 100 тисяч осіб, з них 75 тисяч в гірничодобувній галузі.

Через несанкціоновані страйки призупинено роботу більшої частини шахт з видобутку платини і золота, що спровокувало різке зростання цін на дорогоцінні метали. Нагадаємо, ПАР є провідним у світі виробником платини і одним з основних постачальників золота.

Сема зазначив, що в лавах SAMWU нараховується більш ніж 190 тисяч осіб і більшість з них візьмуть участь у страйку.

Курс південноафриканського ранда в понеділок, 8 жовтня, впав до трирічного мінімуму, а минулого місяця агентство Moody's знизило рейтинг ПАР, посилаючись на труднощі уряду в боротьбі з економічними проблемами і поширення страйків.

Нагадаємо, минулої п'ятниці компанія Anglo American Platinum звільнила 12 тисяч гірників у радикальній спробі зупинити хвилю страйків на шахтах.

Водночас компанія Kumba Iron Ore заявила, що втрачає 120 тисяч тонн готової продукції щодня у зв'язку з несанкціонованим страйком на шахті "Сішен", через що зможе продовжувати поставки клієнтам із запасів тільки до середини жовтня.

Страйки поширилися за межі гірничодобувного сектору. Так, компанія Shell заявила в п'ятницю, що не зможе виконувати контракти на поставку палива в Йоганнесбург через страйки в галузі вантажоперевезень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram