ГоловнаСвіт

Ісламісти заборонили гуманітарному агентству допомагати 1,3 млн сомалійців

Сомалійці звинувачують повстанців у блокуванні продовольчої допомоги.

Ісламісти заборонили гуманітарному агентству допомагати 1,3 млн сомалійців
Фото: nato.int

У Сомалі ісламістське повстанське угрупування "Аль-Шабааб" заявило в понеділок, що забороняє мусульманським гуманітарному агентству Islamic Relief ("Ісламська допомогу") надавати допомогу жителям районів, що знаходяться під контролем бойовиків, через що 1,3 мільйона осіб не отримають доступ до їжі, чистої воді, а також до медичної допомоги.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

У свою чергу, "Ісламська допомога", одне з небагатьох міжнародних агентств з надання гуманітарної допомоги, що має можливість працювати в районах, контрольованих "Аль-Шабааб", заявило, що повстанці не сказали, що рішення про заборону вже набуло чинності, а також , що заборона буде перешкоджати доступу в райони, контрольовані урядом.

Нагадаємо, стикнувшись з військовим наступом Африканського союзу і сомалійських військ, пов'язані з "Аль-Каїдою" повстанці залишили частину міських укріплень у південній і центральній частинах Сомалі. Проте вони, як і раніше, контролюють великі сільські райони, де центральний уряд і регіональні адміністрації мають мінімальну владу.

"Аль-Шабааб" звинувачують "Ісламську допомогу" у співпраці з іншими гуманітарними агентствами, яким вони вже закрили доступ до "своїх" територій.

"Було виявлено, що "Ісламська допомога "таємно розширює поле діяльності заборонених організацій, зокрема ВПП (Всесвітня продовольча програма)", - йдеться в повідомленні бойовиків "Аль-Шабааб" в Twitter.

Пізніше прес-секретар "Аль-Шабааб" підтвердив, що повідомлення від імені повстанців у Twitter є справжніми.

"Ісламська допомога" неодноразово, незважаючи на наполегливі попередження, порушувала принципи, якими ми керуємося", - йдеться в повідомленні повстанців.

Іфтіхар Ахмед Шахін, регіональний директор "Ісламської допомоги", сказав, що заява "Аль-Шабааб" є "серйозною погрозою", і що під загрозою опинитися без допомоги виявляються більше ніж один мільйон сомалійців в регіонах Бей, Бакуля, Гедо і Нижня Джуба.

"У нас немає програми, наскільки мені відомо, яка фінансується ВПП. Ми намагатимемося і будемо взаємодіяти з ("Аль-Шабааб") через наші місцеві команди, і спробуємо краще пояснити політику нашої організації", - зазначив він.

Бойовики, які наприкінці минулого місяця залишили свій останній великий оплот - місто Кісмайо - ще в січні цього року вигнали міжнародний комітет Червоного Хреста з територій, які знаходяться під їх контролем. Для ВПП доступ в ці райони було закрито ще з січня 2010 року. ВПП повідомила Рейтер, що відтоді не працює на територіях угруповання. Проте місцеві мешканці та гуманітарні організації звинувачують "Аль-Шабааб" у блокуванні надзвичайної продовольчої допомоги під час голоду 2011 року, який обрушився на південь Сомалі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram