ГоловнаСвіт

Жителі Білорусі знову скуповують валюту

2011 року країна пережила гостру валютну кризу, пов'язану зі зростанням попиту на іноземні грошові знаки.

Жителі Білорусі знову скуповують валюту
Фото: EPA/UPG

Попит населення і підприємств на іноземну валюту в Білорусі у вересні різко збільшився. Підприємства-резиденти придбали 169 мільйонів доларів проти 87 мільйонів місяцем раніше, тимчасом як попит з боку фізосіб зріс з 37,2 мільйона до 242,8 мільйона доларів.

Підприємства були чистими продавцями готівкової валюти в січні-липні, а громадяни - у січні-травні. У цілому за підсумками дев'яти місяців населення продало готівкової валюти на 569,4 мільйона доларів, зате придбало безготівкової 613,3 мільйона.

Що стосується операцій нерезидентів, то їх обсяг у вересні стабілізувався після стрибка в попередньому місяці, викликаного завершенням своп-угоди між ЦБ Білорусі і Народним банком Китаю. Чиста купівля валюти нерезидентами становила всього лише 76,6 мільйона доларів проти понад мільярд у серпні. За січень-вересень нерезиденти придбали загалом 1,62 мільярда доларів.

2011 року Білорусь пережила гостру валютну кризу, пов'язану зі зростанням попиту на іноземні грошові знаки. Для її подолання Нацбанк провів девальвацію, в результаті якої місцевий рубль впав щодо долара на 50% (всього зростання курсу долара становило близько 200%). Інфляція за підсумками минулого року становила більше за 100%.

Після завершення процесу девальвації Нацбанк пом'якшив фінансову політику, що, зокрема, полягало в регулярному зниженні ставки рефінансування. З кінця 2011 року попит на валюту в країні повернувся до норми.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram