ГоловнаСвіт

Facebook не планує відкривати в Росії центр розробок

Інформацію про масове "вивезення" розробників підтвердив і засновник "ВКонтакте" Павло Дуров.

Facebook не планує відкривати в Росії центр розробок
Марк Цукерберг и Дмитрий Медведев

Facebook наразі не планує створювати дослідний центр у Москві. Про це повідомив офіційний представник найбільшої соціальної мережі у світі, спростувавши повідомлення, що з'явилися в російських ЗМІ після зустрічі засновника Facebook Марка Цукерберга з Дмитром Медведєвим і після записів у Twitter міністра зв'язку Миколи Нікіфорова.

Представник компанії повідомив, що хоча хоча соцмережа і зацікавлена в російському ринку, вона наразі не планує розширювати свою присутність у країні.

Нагадаємо, напередодні прибуття Марка Цукерберга в Москву деякі керівники місцевих IT-компаній доволі відверто обурювалися спробами Facebook переманити російських програмістів. Зокрема, президент і співвласник IT-холдингу IBS Group Анатолій Карачинский. Facebook переманює програмістів із великих російських компаній, переважно тих, хто має унікальні та рідкісні компетенції. "Ті, хто сходив, розповіли, що їм запропонували роботу і негайну евакуацію в Америку", - розповів він журналістам.

Інформацію про масове "вивезення" розробників підтвердив і засновник "ВКонтакте" Павло Дуров. На питання, чи переходять у Facebook співробітники "ВКонтакте", Дуров відповів: "Ні, у нас дурнів немає. Це ж судно потопає".

Під час зустрічі, як випливає з опублікованої інформагентствами та низкою ЗМІ стенограми, Медведєв і Цукерберг говорили "про проблему авторських прав, а також про плани Facebook, зокрема в Росії", проте прес-секретар прем'єра Наталія Тімакова також повідомила, що Facebook може функціонувати в Росії як компанія, що працює над передовими програмними розробками.

"В @MedvedevRussia домовилися з Цукербергом, що вигідніше відкрити центр досліджень і розробок Facebook у Росії", - написав у своєму Twittwr міністр зв'язку Микола Нікіфоров, який брав участь у зустрічі свого шефа із засновником Facebook. Крім того, відповідаючи на невдоволення керівників великих російських IT-компаній про те, що Facebook нібито переманює програмістів з великих російських компаній, міністр зауважив, що його "дивує дискусія про те, що хтось у когось переманює якихось співробітників. У нас немає обмежень на виїзд".

Проте один з учасників Twitter переписав статус Нікіфорова, узявши замість прямої цитати фразу, трохи перероблену агентством Associated Press. У ній стверджувалося, що міністр "домовився з Цукербергом відкрити центр досліджень і розробок у Росії". Нікіфоров відреагував на цей ретвіт, написавши: "Неправильна цитата, не пересмикуйте факти".

Тепер представник Facebook пояснив, що в рамках зустрічі з прем'єр-міністром Росії Цукерберг повідомив його, що приїхав у Росію, щоб налагодити контакти з російськими розробниками програм і переконати їх ширше використовувати платформу соцмережі.

"У Росії склалося сильне співтовариство розробників, яке активно використовує Facebook як платформу. Ціла низка ігрових компаній, зокрема, будує свій бізнес у Росії завдяки глобальній аудиторії Facebook", - також сказано в цій заяві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram