ГоловнаСвіт

Ассанж розповів про життя в посольстві Еквадору

Засновник WikiLeaks порівнює своє перебування в посольстві з життям на космічній станції.

Ассанж розповів про життя в посольстві Еквадору
Фото: EPA/UPG

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж, який із червня переховується в посольстві Еквадору в Лондоні, розповів про умови свого життя.

В інтерв'ю британському виданню Daily Mail він повідомив, що в його маленькій кімнаті-студії є матрац на підлозі, на якому він спить, книжкові полиці, круглий стіл, шкіряні стільці і бігова доріжка, подарована йому режисером Кеном Лоучем. Освітлює приміщення лампа денного світла.

Ассанж порівнює своє перебування в посольстві Еквадору з життям на космічній станції, але зазначає, що ці умови не можна порівнювати з "труднощами життя у в'язниці". Перші два місяці в диппредставництві, за словами австралійця, були досить цікавими через політичні суперечки та регулярні тренування з екстреної евакуації (у перші дні перебування Ассанжа в посольстві ширилися чутки, що Великобританія штурмуватиме приміщення).

Однак відтоді життя стало спокійнішим і нуднішим. Ассанж працює по 17 годин - на стінах його кімнати розвішані документи, суть яких він не дозволив розкрити журналісту Daily Mail. У вільний час засновник WikiLeaks займається спортом і дивиться фільми та серіали. Він бігає по кілька кілометрів на біговій доріжці щодня, боксує, займається ритмічною гімнастикою. У Ассанжа є особистий тренер - ветеран Особливої повітряної служби Великобританії. Австралієць останнім часом дивиться класичний науково-фантастичний серіал "Сутінкова зона", політичну драму Аарона Соркіна "Західне крило" і фільм "Березневі іди".

Брак сонячного світла Ассанж компенсує вітаміном D і ультрафіолетовою лампою. Харчується він за змогою свіжими продуктами, які йому приносять друзі, або ж разом із співробітниками посольства. За словами австралійця, найбільше йому не вистачає спілкування з родиною і посиденьок з друзями. Ассанж зазначив, що йому заважають спати поліцейські, які постійно перебувають у будівлі.

Джуліан Ассанж сховався в посольстві Еквадору після того, як Великобританія остаточно прийняла рішення про його екстрадицію до Швеції. У Швеції засновника WikiLeaks звинувачують у зґвалтуванні, але Ассанж побоюється, що Стокгольм може видати його США, де його у вересні 2012 року оголосили ворогом держави, поставивши в одну лаву з "Аль-Каїдою" і Талібаном.

За весь час перебування в посольстві Ассанж лише один раз з'явився на публіці, виступивши з промовою з балкона будинку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram