ГоловнаСвіт

РПЦ просить суд про милість для Pussy Riot, якщо ті покаються

Церква пом'якшила свою позицію в резонансній справі.

РПЦ просить суд про милість для Pussy Riot, якщо ті покаються
Фото: EPA/UPG

Російська православна церква попросила Мосміськсуд зважити на можливе розкаяння учасниць гурту Pussy Riot.

Про це повідомляє РІА "Новости" із посиланням на заяву голови Синодального інформаційного відділу РПЦ Володимира Легойди.

Нагадаємо, розгляд касаційної скарги на вирок Pussy Riot пройде завтра, 1 жовтня.

"Оскільки мета покарання - виправлення, то якщо якісь слова засуджених будуть свідчити про каяття, про переосмислення ними скоєного, хотілося б, щоб це не було залишено без уваги і особи, які переступили закон, отримали можливість стати на шлях виправлення", - сказав Легойда. За його словами, РПЦ "переконана, що це буде корисно їхнім душам".

При цьому на початку своєї промови Легойда наголосив, що "діяння, що посягають на почуття вірян, варті засудження і не можуть залишатися безкарними, як би їх не намагалися виправдати". "Таку позицію займає і переважна більшість наших громадян", - додав голова Синодального інформаційного відділу РПЦ.

Троє учасниць Pussy Riot - Марія Альохіна, Надія Толоконникова і Катерина Самуцевич - отримали по два роки колонії загального режиму за так званий "панк-молебень", проведений у лютому 2012 року в храмі Христа Спасителя. На амвоні храму дівчата виконали фрагмент своєї пісні "Богородице, Путіна прожени", в якій, зокрема, звинуватили патріарха Кирила в тому, що він вірить у Путіна, а не в Бога. Акція стала реакцією на підтримку, яку голова РПЦ надав Володимирові Путіну напередодні президентських виборів.

На суді дівчата не каялися у скоєному, проте перепросили вірян, яких їхня акція могла образити. "Наше невизнання провини не означає, що ми не готові пояснювати наші дії і не визнаємо наших помилок. Помилка полягає в тому, що розроблювальний музичний жанр ми принесли в храм, і якщо хтось ображений, то я готова визнати, що ми зробили етичну помилку", - заявила, зокрема, Толоконникова.

Протягом процесу на підтримку Pussy Riot висловилися багато російських і західних діячів культури і мистецтва, а Європарламент висунув Толоконникову, Альохіну і Самуцевич на премію імені академіка Сахарова. Її вручають за досягнення в захисті прав людини та її основних свобод, за розвиток демократії і відстоювання верховенства закону, повагу до міжнародного законодавства і захист прав меншин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram