ГоловнаСвіт

Турецький уряд може почати переговори з курдськими бойовиками

За останні 14 місяців жертвами конфлікту з РПК стали більш ніж 700 осіб.

Турецький уряд може почати переговори з курдськими бойовиками
Тайип Эрдоган
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Турецької Республіки Реджеп Тайїп Ердоган дав зрозуміти, що новий раунд переговорів між державою і курдськими бойовиками цілком можливий, оскільки нині його уряд зіткнувся зі збільшенням числа сепаратистських заворушень на південному сході країни.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

В останні роки турецька розвідка підтримувала контакти з високопоставленими представниками повстанської організації "Робоча партія Курдистану" в спробі покласти край конфлікту, який забрав понад 40 тисяч життів, але переговори провалилися.

"Що стосується Імранлі, то можливе продовження переговорів", - сказав Ердоган у телевізійному інтерв'ю телекомпанії Kanal 7 пізно ввечері в середу, посилаючись на острів на південь від Стамбула, де відбуває ув'язнення лідер РПК Абдулла Оджалан.

"Є військова складова цього аспекту безпеки, яка відокремлена і яку продовжуватимуть. Але, крім цього, існує дипломатична, соціально-економічна та психологічна складова", - зазначив прем'єр-міністр.

Ердоган виступив після того, як курдська партія закликала до відновлення переговорів між державою і РПК для запобігання подальшій ескалації насильства.

В останні місяці сутички між збройними силами Туреччини і бойовиками з РПК, яку в Анкарі та США визнали терористичною організацією, були найсерйознішими відтоді, як бойовики взяли в руки зброю 28 років тому. Анкара також пов'язує сплеск насильства з безладами в сусідній Сирії. Ердоган звинуватив сирійського президента Башара Асада в постачаннях зброї бойовикам РПК і порушив питання про ймовірність військового втручання в Сирії у разі нападів бойовиків організації з сирійської території.

Керівник збройних сил Туреччини заявив в інтерв'ю одній із газет у середу, що військові також мають можливість почати операцію проти РПК ув Північному Іраку.

Ердоган дав інтерв'ю за кілька днів до з'їзду своєї правлячої Партії справедливості та розвитку, де він, як очікують, говоритиме про майбутнє партії, яка здійснює найбільше реформування з моменту приходу до влади десять років тому.

За даними Міжнародної кризової групи, після виборів у червні 2011 року жертвами конфлікту з РПК стали більш ніж 700 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram