ГоловнаСвіт

Франція заморозить видатки на парламент через кризу

Уперше в історії бюджет палати візуватиме Рахункова палата.

Франція заморозить видатки на парламент через кризу

Французька влада вирішила заморозити витрати на нижню палату парламенту на п'ять років. Про це, як повідомляє телеканал TF1, заявив спікер Національних зборів ,соціаліст Клод Бартолон. Уперше в історії бюджет палати буде візувати Рахункова палата.

Ок

рім того, знизять доходи самих депутатів. Зараз народні обранці у Франції отримують місячний оклад на суму майже 5,2 тисячі євро. До цієї суми додають 6,4 тисячі євро на додаткові витрати, пов'язані з депутатською діяльністю (L'indemnite pour frais de mandat, IRFM). За словами Бартолона, суму IRFM знизять на 10%, що дозволить заощадити 4,4 мільйона євро. Відповідне рішення подадуть на розгляд Бюро Національних зборів, що є виконавчим органом палати.

Бартолон пообіцяв посилити контроль за тим, як законодавці витрачають "представницькі" кошти. Членів палати зобов'яжуть дати письмове підтвердження того, що вони витрачають IRFM винятково на те, що пов'язане з депутатською діяльністю. Якщо кошти будуть витрачені не повністю, їх повернуть у бюджет після того, як мине термін повноважень діючого скликання Національних зборів.

Спікер має намір домогтися прозорості у витрачанні спеціального фонду обсягом 90 мільйонів євро, якими депутати оперують для фінансування проектів у своїх округах.

Соціалістичний уряд Франції, взявшись до роботи в травні цього року, скоротив собі зарплату на 30%. Оклад міністра в підсумку зменшився з 14,2 тисячі до майже 10 тисяч євро на місяць. Знизили, зокрема, зарплати президента Франсуа Олланда і прем'єр-міністра Жана-Марка Ейро - з 21,3 тисячі до майже 15 тисяч євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram