ГоловнаСвіт
Спецтема
Выборы президента США

Обама і Ромні розійшлися в поглядах на зовнішню політику

Кандидати в президенти США дали окремі інтерв'ю американському тележурналу 60 Minutes.

Обама і Ромні розійшлися в поглядах на зовнішню політику
Барак Обама
Фото: EPA/UPG

Президент США Барак Обама виступив на захист своєї політики на Близькому Сході і проти критики з боку Мітта Ромні, багатозначно заявивши, що якщо республіканський кандидат у президенти хоче розпочати ще одну війну в цьому регіоні, він повинен просто вийти і сказати це.

Про це повідомляє The Guardian.

Ромні звинуватив діючого президента в нездатності зайняти агресивнішу, ніж зараз, позицію у ставленні до витіснення Башара Асада із Сирії і заявив, що слабке лідерство Обами в інших країнах регіону стало причиною заворушень, які обернулися загибеллю посла США в Лівії Крістофера Стівенса і ще трьох американців.

Ромні також критикував Обаму за те, що той не надає належної підтримки Ізраїлю, особливо щодо Ірану. Але Обама відкинув критику.

"Якщо губернатор Ромні припускає, що ми повинні почати ще одну війну, він повинен сказати про це", - сказав Обама.

Окремі інтерв'ю Ромні й Обами в шоу CBS 60 Minutes транслювали в ніч проти неділі. Обмін "люб'язностями" вказує на питання, які кандидати можуть порушити на президентських дебатах, перші з яких пройдуть у Денвері 3 жовтня.

Зокрема, однією з основних тем дебатів може стати політика США на Близькому Сході, оскільки багато виборців обурені нападами на посольства США. Ромні намагається підірвати авторитет Обами в галузі зовнішньої політики, в якій, згідно з опитуваннями, президент має значну перевагу.

Громадськість не хоче, щоб США брали участь у новій війні після Лівії, де контроль над військовими операціями взяли на себе Франція та Великобританія, хоча при цьому використовували американську матеріально-технічну підтримку. Обама обережно ставиться до втягування США у сирійський конфлікт і відмовляється виконувати вимоги Ізраїлю з установлення "червоної лінії" щодо ядерної програми Ірану, яка може спровокувати військові удари.

У своєму інтерв'ю Ромні розкритикував Обаму за відмову від зустрічі з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу або в Нью-Йорку цього тижня, коли обоє братимуть участь у 67 сесії Генасамблеї ООН, або у Вашингтоні. За слова Ромні, так Обама надіслав повідомлення, що США дистанціюються від своїх друзів.

"Я думаю, ми повинні також повідомити, що Ізраїль є нашим союзником. Нашим близьким союзником. Рішення президента не зустрічатися з Бібі Нетаньягу, прем'єр-міністром Ізраїлю, тоді як прем'єр-міністр перебуває тут на сесії Організації Об'єднаних Націй... Я думаю, що це помилка, і вона відправляє повідомлення всьому Близькому Сходу, що так ми дистанціюємося від наших друзів, і я думаю, що прямо протилежним підходом є те, що необхідно (робити - Ред.)", - сказав Ромні.

Натомість Обама сказав, що не тиснутиме на ухвалення рішень у питаннях зовнішньої політики.

"Коли мова заходить про наші національні питання безпеки, будь-який тиск, який я відчуваю (провокує мене - Ред.), просто робити те, що правильно для американського народу. І я хочу збираюся блокувати будь-який галас навколо цього питання", - сказав Обама, додавши , що відчуває себе зобов'язаним "переконатися, що ми тісно співпрацюємо з ізраїльтянами із цих питань. Бо ці питання їх глибоко зачіпають".

В обох кандидатів запитали про їхню найбільшу вразливість.

Обама заявив, що він не здатний змінити настрій у Вашингтоні - це ключова обіцянка його передвиборної кампанії 2008 року: "Я першим визнаю, що дух, який я привіз до Вашингтона, який я хотів там створити, з яким ми не були б у постійному політичному слагфесті, а зосередилися б більше на вирішенні проблем. Це те, що я не зміг повністю виконати. В деяких випадках навіть не наблизився... І якщо ви запитаєте в мене, в чому я найбільш розчарований, то це в тому, що ми не змінили настрій у Вашингтоні настільки, наскільки я хотів би".

Це твердження повторює аналогічне зауваження, зроблене Обамою менш ніж тиждень тому в інтерв'ю іспаномовному телеканалу Univision, коли він сказав, що не зміг змінити Вашингтон зсередини і назвав своєю найбільшою невдачею провал імміграційної реформи. Ромні та республіканці зважили на ці слова президента.

Тим часом у Ромні в інтерв'ю CBS 60 Minutes запитували про податкові реформи, однак він, як і в минулі місяці, відмовився вдаватися в деталі. Утім, сказав, що знизить прибутковий податок на 20% і покладе край багатьом "податковим лазівкам".

"Диявол ховається в деталях. Ангел - у політиці, яка створює більше робочих місць", - заявив Ромні.

Через зниження податків разом із закінченням пільг і допомог більшість американців не помітять змін у своїх податкових платежах. Можливо, тільки робітничий клас відчує "невелику перерву".

22 вересня Ромні оприлюднив декларацію про доходи, згідно з якою його дохід 2011 року становив 13 млн дол., із яких заплачено 1,9 млн податків, тож він заплатив менш ніж 15% податків через доходи від інвестицій.

"Я думаю, що це правильний шлях, щоб стимулювати економічне зростання - змусити людей інвестувати, щоб почати бізнес, щоб створити робочі місця", - сказав він.

Обама розкритикував Ромні за те, що той намагається вести ту саму податкову політику, що і Джордж Буш: зниження податків для багатих і відкат правил у фінансовому секторі.

"Ми спробували здійснити це між 2001-м і 2008-м роками, і це не показало гарних результатів", - сказав Обама.

Ромні також відкинув припущення, що його кампанія перебуває у скрутному становищі. Його команда неодноразово змушена була йти "в оборону" через суперечливі заяви. Зокрема, минулого тижня кандидат від республіканців заявив, що 47% американських виборців, які підтримують Обаму, не платять прибуткових податків і ніколи не проголосують за республіканця. Однак на питання про те, як він планує вирішувати ці проблеми, Ромні сказав: "Це не потребує вирішення. У мене дуже ефективна кампанія. Вона робить дуже хорошу роботу".

 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram