ГоловнаСвіт

Клінтон запевнила Мурсі у фінансовій допомозі США

Єгипетський президент заслуговує на довіру США.

Клінтон запевнила Мурсі у фінансовій допомозі США
Фото: EPA/UPG

Державний секретар США Хілларі Клінтон заспокоїла нового ісламістського президента Єгипту Мохаммеда Мурсі в понеділок, заявивши, що Сполучені Штати планують розширити фінансову допомогу Єгипту, незважаючи на антиамериканські протести, які поставили під сумнів діяльність США в цьому регіоні.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

За словами високопоставленого чиновника з Держдепу США, Клінтон зустрілася з Мурсі в Нью-Йорку, де обидва беруть участь в 67-й сесії Генеральної Асамблеї ООН, і запевнила президента в тому, що адміністрація Обами лише збільшить обсяг наданої Каїру військової та економічної допомоги.

"Секретар сказала йому (Мурсі), що вона прихильна виконанню своїх обіцянок", - сказав чиновник після 45-хвилинної зустрічі.

Раніше цього місяця американські чиновники заявили, що США готові списати $1 млрд з $3-мільярдного боргу Каїра, а також виділити мільйони доларів на інші види допомоги, щоб зміцнити економіку Єгипту. Пакет допомоги "нудився" протягом 18 місяців політичних заворушень в Єгипті, і прогрес у наданні допомоги відображає довіру, яку США виявляють щодо Мурсі, обраного у червні 2012 року.

Єгипет став однією з країн, в яких відбулася низка антиамериканських протестів, пов'язаних з антиісламським фільмом "Невинність мусульман", знятому в Каліфорнії. Після цього деякі американські законодавці порушили питання про майбутнє американської допомоги в регіоні, особливо з урахуванням різкого обмеження бюджету в самих США.

Високопоставлений американський чиновник сказав, що Клінтон, яка особисто лобіювала збереження американської допомоги Єгипту та іншим арабським країнам, вважає, що ці проблеми - антиамериканські протести - були "поховані".

"Звісно, ми розуміємо, що (в Конгресі) можуть бути ті, хто ставить під сумнів (допомогу), але Єгипет, маючи демократичний успіх, має сильну двопартійну підтримку, і в інтересах нашої національної безпеки, щоб допомога здійснювалася", - сказав чиновник.

США були близьким союзником Єгипту і щорічно надавали Єгипту $1,3 млрд у вигляді військової допомоги, а також надавали країні інші види допомоги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram