ГоловнаСвіт

Японія захистила спірні острови від тайваньських рибалок

Японський уряд сподівається "спокійно" залагодити конфлікт з Тайванем.

Японія захистила спірні острови від тайваньських рибалок
архивное фото

Японська берегова охорона використовувала водомети, щоб відігнати десятки риболовецьких суден під прапором Тайваню від островів Сенкаку в Східно-Китайському морі.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Нагадаємо, китайсько-японські відносини різко погіршилися після того, як Японія придбала три з п'яти спірних островів архіпелагу Сенкаку (китайська назва Дяоюйтай), в районі яких були виявлені вуглеводні, що спровокувало хвилю антияпонських протестів по всьому Китаю. Крім того, китайські судна регулярно заходять в японські територіальні води. Про свої претензії на спірні острови також заявив Тайвань, берегова лінія якого розташовується в 200 км від Сенкаку. Тайвань пообіцяв направити до берегів архіпелагу 100 риболовецьких суден у супроводі 10 кораблів берегової охорони.

У відповідь на дії японської берегової охорони - застосування водометів - один з тайваньських патрульних кораблів, супроводжуючий рибалок, також використовував водомет проти японського катера. Однак офіційні представники берегової охорони Японії заявили, що зараз тайваньські кораблі залишили територіальні води.

Генеральний секретар кабінету міністрів Японії Осаму Фудзімура, коментуючи цей інцидент, заявив: "Ми щойно направили протест Тайваню. Наша позиція в тому, що це питання потрібно вирішувати в контексті добрих двосторонніх відносин між Японією і Тайванем. Хотілося б вирішити це питання спокійно".

24-25 вересня неподалік від берегів Сенкаку також були помічені китайські риболовецькі судна і патрульні кораблі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram