ГоловнаСвіт

ВООЗ попередила про виявлення нового коронавірусу

Проведені в Британії дослідження підтвердили наявність у крові і тканинах пацієнта нового різновиду хвороби.

ВООЗ попередила про виявлення нового коронавірусу
Одна из разновидностей коронавируса

Всесвітня організація охорони здоров'я попередила про виявлення нового різновиду коронавірусу, що спричиняє розвиток гострого респіраторного синдрому із супровідною нирковою недостатністю. Повідомляють про два підтверджені випадки нездужання.

Вірус виділили у 49-річного громадянина Катару, якого лікують у Великобританії, про що мінохоронздоров'я країни офіційно інформувало ВООЗ 22 вересня. Перші симптоми недуги в чоловіка, який перед цим побував у Саудівській Аравії, з'явилися 3 вересня. Через чотири дні його поклали у відділення інтенсивної терапії шпиталю в столиці Катару, місті Доха, однак уже 11 вересня хворого на спеціально обладнаному літаку доправили в одну з лікарень Лондона.

Міністерство охорони здоров'я Великобританії провело лабораторні дослідження, які підтвердили наявність у крові і тканинах пацієнта нового різновиду коронавірусу. Порівняння ДНК вірусу, виділеного у громадянина Катару, з генетичним матеріалом вірусу, виділеного з легеневої тканини 60-річного підданого Саудівської Аравії, який помер раніше цього року в медичному центрі університету Еразмус (Нідерланди) від невідомого захворювання, засвідчило їхню практичну ідентичність.

Як зазначає BBC, за останні три місяці на Близькому Сході зареєстровано кілька випадків нездужання на тяжкі респіраторні інфекції невідомої етіології, причому один із хворих також проходив лікування у Великобританії, проте в результаті помер. Зараз ці епізоди вивчають, але поки немає підтвердження того, що вони спричинені тим самим збудником, що й захворювання громадян Катару і Саудівської Аравії.

ВООЗ, незважаючи на виявлення нового вірусу, наразі не вважає за потрібне рекомендувати введення будь-яких обмежень на відвідування країн Близького Сходу, зокрема Саудівської Аравії, у зв'язку з майбутнім масовим паломництвом до Мекки та Медини.

Коронавіруси - велика родина вірусів, деякі з яких є збудниками ГРВІ, а також атипової пневмонії (важкий гострий респіраторний синдром, SARS). Серйозний спалах цієї інфекції стався 2002 року, поширившись із території Гонконгу на більш ніж 30 країн світу. За офіційними даними ВООЗ, епідемія забрала життя 916 осіб, переважно мешканців країн Азії. Останній випадок захворювання на атипову пневмонію зафіксовано в червні 2003 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram