ГоловнаСвіт

Саакашвілі розпочав будівництво міста своєї мрії

Лазіка повинна показати абхазцям вигоди від об'єднання і стати головним торговельно-економічним центром Грузії.

Саакашвілі розпочав будівництво міста своєї мрії
Фото: http://bizzone.info

Президент Грузії Михайло Саакашвілі 23 вересня взяв участь у закладці міста Лазіка на березі Чорного моря.

Як повідомляє "Грузія Он-лайн", за словами президента, Лазіка, яку грузинський лідер назвав містом своєї мрії, з часом повинна стати найбільшим портом на Чорному морі.

"Це не моя примха. Найкоротший шлях із Китаю у Європу проходить саме через Самегрело. Тут будуть переміщувати вантажі, будуть створені підприємства, будуть вкладені дуже великі гроші, інвестори всього світу створять нові компанії, буде побудовано сотні нових готелів. Ми, Мінгрелія, здивуємо весь світ своїм талантом", - заявив Саакашвілі.

Президент також вказав, що в місці будівництва глибина моря становить 20 метрів, і подібний порт є тільки в Румунії. "Ні порт Іллічівська, ні Одеси, ні Трабзона, ні Очамчирі, жоден інший з наших портів не має такої глибини. Що головне - тут великий тил - дуже велика територія до гір, де можна побудувати склади, виробництва, логістичні центри", - цитує президента агентство GHN.

Нагадаємо, про грандіозний проект Саакашвілі оголосив у грудні 2011 року. За задумом Саакашвілі, нове місто стане другим у країні за величиною після Тбілісі: через 10 років його населення буде налічувати мінімум півмільйона людей. У такому разі туди переїде кожен дев'ятий мешканець Грузії.

Передбачається, що для залучення іноземних інвестицій в Лазіці діятиме англосаксонська система права (common law), в ідеалі - юрисдикція Верховного суду Великобританії. Її дія поширюватиметься не тільки на комерційні спори, а й на кримінальне законодавство.

Також планується, що Лазіка стане для абхазів магнітом, вона покаже їм, як швидко й ефективно розвивається грузинська економіка, і підштовхне до об'єднання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram