ГоловнаСвіт

ОБСЄ не визнала виборів у Білорусі

Проте місія спостерігачів від СНД оголосила їх демократичними.

ОБСЄ не визнала виборів у Білорусі

Спостерігачі від ОБСЄ, які були на парламентських виборах у Білоруси, не визнали голосування вільним і демократичним.

Про це заявив у понеділок на прес-конференції спеціальний координатор місії Маттео Мекаччі.

"На цих виборах з самого початку не було конкуренції", - цитує Мекаччі агентство Reuters.

Глава місії також поскаржився на те, що протягом усієї виборчої кампанії "не було чути голосів" тих людей, які були зарештовані за виступ проти влади наприкінці 2010 року - після останніх президентських виборів у республіці.

У свою чергу глава місії спостерігачів від СНД Сергій Лебедєв, як передає РИА Новости, заявив, що вибори в Білорусі відбулися "відкрито, демократично і відповідно до законодавства". "Вибори в Білорусії відбулися згідно з конституцією і виборчим кодексом країни, відповідали загальновизнаним нормам демократії, були вільними, відкритими і забезпечили вільне волевиявлення громадян Білорусі", - сказав Лебедєв.

За підсумками минулого голосування в Палату представників Національних зборів Білорусі (нижню палату парламенту), що відбулося 23 вересня, були обрані 109 з 110 депутатів (в одному випадку кандидат балотувався на безальтернативній основі, не зміг набрати більше ніж 50% голосів, і вибори на цій дільниці були визнані недійсними). Водночас жоден кандидат від опозиції в парламент не пройшов. Хоча варто відзначити, що основні опозиційні партії бойкотували вибори і закликали громадян відмовитися від голосування.

Якщо вже і цього разу хтось засумнівається в наших виборах, я не знаю тоді, за якими законами їх проводити

— Олександр Лукашенко, президент Білорусі

За офіційною версією, явка на виборах становила трохи менше за 75% виборців. Водночас незалежні спостерігачі заявили про те, що на дільниці прийшла менше ніж половина громадян, які мають виборчі права, отже голосування не можна визнати дійсним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram