ГоловнаСвіт

Токіо висловив Пекіну протест через китайські кораблі в японських водах

Представники МЗС конфліктуючих країн обговорять китайсько-японські відносини.

Токіо висловив Пекіну протест через китайські кораблі в японських водах
Фото: news2000.com.ua

Токіо висловив Пекіну офіційний протест і відновив дипломатичні спроби залагодити конфлікт між Китаєм і Японією після того, як вранці 24 вересня три китайські кораблі увійшли в японські води біля спірних островів Сенкаку (китайська назва - Дяоюйдао), повідомляє агентство Рейтер.

Проте територіальна суперечка, яка загрожує відносинам між двома найбільшими економіками Азії, може посилитися. Так, група група рибалок з Тайваню - який також претендує на спірні острови - сказала, що близько 100 риболовецьких суден у супроводі 10 кораблів берегової охорони Тайваню прибудуть в японські води пізніше в понеділок.

Китайське інформаційне агентство "Сіньхуа" вранці повідомило, що два спостережні кораблі патрулювали поблизу островів, таким чином здійснюючи "правовий захист". Крім того, в територіальних водах Японії також знаходиться одне рибальське судно. За даними японської берегової охорони, після того, як Токіо направив офіційний протест Пекіну, всі китайські кораблі залишили спірні води.

"В останні дні Японія постійно провокувала інциденти, що стосуються питання островів Дяоюйдао, серйозно порушуючи територіальний суверенітет Китаю", - йдеться в повідомленні "Сіньхуа". Агентство пише, що патрульні кораблі були направлені до спірних островів для здійснення китайської "адміністративної юрисдикції".

"Згідно з законами Китайської Народної Республіки, (кораблі) знову здійснювали "правовий захист", патрулюючи в наших територіальних водах навколо островів Дяоюйдао", - повідомляє "Сіньхуа".

Нагадаємо, китайсько-японські відносини різко погіршилися після того, як Японія придбала острови Сенкаку, в районі яких були виявлені вуглеводні, що спровокувало хвилю антияпонських протестів по всьому Китаю. Крім того, через територіальний конфлікт Китай на невизначений термін відклав урочисті заходи на честь 40-річчя встановлення дипломатичних відносин з Японією.

Пізніше 24 вересня заступник міністра закордонних справ Японії Чіка Каваї приїде з офіційним візитом до Китаю, щоб обговорити китайсько-японські відносини зі своїм колегою з китайського МЗС - Чжан Чжицзюнем.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram