ГоловнаСвіт

КНР відклала 40-річний ювілей встановлення дипвідносин з Японією

Дипломатичні відносини між Пекіном і Токіо було встановлено 29 вересня 1972 року.

КНР відклала 40-річний ювілей встановлення дипвідносин з Японією

Китай "у зв'язку зі сформованою ситуацією" відклав на невизначений термін урочисті заходи на честь 40-річчя встановлення дипломатичних відносин з Японією.

Заходи, заплановані на четвер, 27 вересня, відбудуться у "більш відповідний час".

Як розповів японський дипломат на умовах анонімності, китайці попередили Токіо про перенесення заходу. Цю інформацію підтвердив офіційний представник МЗС Японії Хіроакі Сакамото, не повідомивши подробиць.

Дипломатичні відносини між Пекіном і Токіо було встановлено 29 вересня 1972 року. Останнім часом вони загострилися через конфлікт навколо групи нежитлових островів у Східно-Китайському морі (японці їх називають Сенкаку, а китайці - Дяоюйдао). Китай і Японія знову почали сперечатися за територію після того, як у районі островів виявили вуглеводні.

Конфлікт між двома азійськими країнами вже привів до різних наслідків. Зокрема, пекінським видавництвам заборонили друкувати книги про Японію, а гастролі китайського піаніста Юнді Лі в Японії було скасовано. В обох країнах сотні людей узяли участь в акціях протесту проти дій іншої сторони, при цьому демонстрації в Китаї призвели до необхідності закрити японські магазини та фабрики.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram