ГоловнаСвіт

Білоруська опозиція відмовилася визнавати парламентські вибори

Кажуть про масові порушення і застосування адмінресурсу.

Білоруська опозиція відмовилася визнавати парламентські вибори
Фото: http://news.open.by

Парламентські вибори в Білорусі не можна назвати прозорими та демократичними через втручання виконавчої влади у виборчий процес.

Про це заявили представники п'яти опозиційних партій і рухів країни.

"Це дає нам право нині, незалежно від результатів голосування, які буде оголошено комісіями, куди не включили представників опозиційних політичних структур, і до оголошення цих результатів, не визнавати вибори до Палати представників 2012 рівними, прозорими і демократичними", - йдеться в заяві, підписаній представниками БНФ, Білоруської партії лівих "Справедливий світ", Білоруської соціал-демократичної партії (Громада), руху "За свободу" і громадянської кампанії "Говори правду".

Опозиціонери звернулися до міжнародних організацій "із закликом посилити політику впливу на уряд Білорусі з метою припинити політичні репресії, звільнити всіх політичних ув'язнених і повернути всім засудженим під час політично мотивованих судових процесів політичні права і свободи".

На їхню думку, "виконавча влада фактично контролювала електоральний процес на всіх його етапах, втручалася в нього, застосовуючи тиск на кандидатів - інакомислячих і їх прихильників". Перед виборами "не було звільнено осіб, засуджених під час політично мотивованих судових процесів і визнаних міжнародним співтовариством політичними в'язнями", зазначають представники білоруської опозиції.

Нехай заздрять, як у нас проходять вибори. Скучно і спокійно - це щастя для народу. Нам не потрібні революції, сутички, потрясіння.

— Президент Білорусі Олександр Лукашенко

Представники опозиції також зазначають, що під час дострокового голосування було виявлено факти "масового тиску на осіб, залежних від влади через навчання в державних освітніх установах або роботу на належних державі підприємствах".

Своєю чергою, в Центрвиборчкомі республіки вважають, що заява опозиції є частиною її стратегії, побудованої задовго до виборів, і розрахована на західну аудиторію.

"Частина опозиційних політиків заявила про невизнання результатів виборів іще на початку року. Певна політика цих партій тут є. Вони свою діяльність спрямували на те, щоб показати ЗМІ й іноземним політикам, що в Білорусі виборів немає, вони не можуть бути чесними та справедливими", - заявив секретар Центрвиборчкому Микола Лозовик у неділю на прес-конференції в Мінську, коментуючи заяву п'яти опозиційних партій.

Нагадаємо, в Білорусі сьогодні вибирають депутатів палати представників Національних зборів (нижня палата білоруського парламенту). Вибори відбуваються за мажоритарною системою: на 110 виборчих округах повинні вибрати 110 депутатів парламенту - по одному на кожному. Вибори вже визнано такими, що відбулися: за даними, розміщеними на офіційному сайті Центрвиборчкому, в голосуванні взяли участь більш ніж 50% виборців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram