ГоловнаСвіт

Ірак заборонив літаку з КНДР перетинати свій повітряний простір

Багдад підозрює, що на борту літального апарату знаходилася зброя.

Ірак заборонив літаку з КНДР перетинати свій повітряний простір
Фото: EPA/UPG

Ірак відмовив літаку з КНДР, що прямував до Сирії, в дозволі перетинати свій повітряний простір через підозри, що на борту літального апарату є вантаж зброї.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Нагадаємо, 20 вересня Ірак відкинув доповідь, опубліковану західними розвідслужбами, в якій говориться, що Іран використовує цивільні літаки для перевезення військовослужбовців та зброї через повітряний простір Іраку в Сирію для допомоги президенту Башару Асаду. Згідно з доповіддю, такі поставки здійснює Корпус вартових ісламської революції (КВІР). Крім того, в середу американський сенатор Джон Керрі пригрозив переглянути допомогу, яку США надають Багдаду, якщо іранські рейси через Ірак не припиняться.

"Продовжуючи політику уряду Іраку з розслідування проходження зброї до Сирії через іракські землі і повітряний простір, іракська влада не дозволила північнокорейському літаку потрапити до Сирії, після того, як запідозрила, що літак поставляє зброю", - заявив радник прем'єр-міністра Алі аль-Муссаві.

Муссаві сказав, що маршрут літака, що прямує з Північної Кореї до Сирії, викликав підозри, проте уряди Іраку та Північної Кореї наразі не зв'язувалися з цього питання. Він також сказав, що, незважаючи на неодноразові запити від іракської сторони, Сполучені Штати не надали жодних доказів того, що іранські цивільні літаки доставляють зброю до Сирії через Ірак.

"Ми сказали іранцям, що ми можемо обшукувати літаки в будь-який час, випадковим чином, і завжди ми не знаходимо жодних доказів (що вони постачають зброю - ред.)", - сказав він.

Незважаючи на те, що звинувачення на адресу Іраку не є новими, в доповіді стверджується, що обсяг таких постачань значно більше, ніж вважалося раніше, і що вони здійснюється набагато більш систематично завдяки угоді між іракськими та іранськими високопосадовцями. Крім того, у доповіді говориться, що Іран відправляв до Сирії вантажівки по сухопутних маршрутах через Ірак.

Переворот у Сирії є політично складним для шиїтського уряду Іраку. Через те, що Ірак є союзником Ірану, Багдад не підтримує заклики арабських і західних країн до відставки президента Башара Асада, однак закликає до реформ у Сирії.

Іракські лідери побоюються, що відставка Асада стане причиною поглиблення міжрелігійної напруженості, у тому числі між шиїтським і сунітським населенням Іраку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram