ГоловнаСвіт

У Лондоні проходять слухання у справі про смерть Литвиненка

Повне розслідування відбудеться наступного року.

У Лондоні проходять слухання у справі про смерть Литвиненка
Марина Литвиненко

У Лондоні проходить попереднє засідання суду, на якому визначать параметри коронерського слідства у справі про смерть екс-офіцера ФСБ Олександра Литвиненка.

Удова екс-офіцера ФСБ Олександра Литвиненка сподівається, що слідство з'ясує правду про те, що з ним сталося, сказала вона.

Олексій Литвиненко, який утік у Великобританію 2000 року, помер у листопаді 2006 року, невдовзі після зустрічі з колишніми колегами Андрієм Луговим і Дмитром Ковтуном. Після смерті в його організмі виявили радіоактивний елемент полоній-210, при цьому офіційного медичного висновку про причини смерті Литвиненка досі не оприлюднено.

Відкриваючи засідання, головуючий Роберт Овен зазначив, що з моменту смерті Литвиненка минуло майже шість років і більше не можна відкладати докладне дізнання, його слід провести в інтересах удови та сина загиблого, а також усього суспільства.

На засіданні були представники Андрія Лугового, якого вважають основним підозрюваним, а також Бориса Березовського, якого в судових документах названо особою, зацікавленою в дізнанні.

Серед журналістів також помітили Ахмеда Закаєва, в минулому одного з лідерів чеченських сепаратистів, який отримав притулок у Британії.

Повне розслідування проведуть наступного року.

Суддя Роберт Овен мав визначити процедуру проведення дізнання, зокрема, чи буде розглянуто ширше коло питань, наприклад, мотиви та причини вбивства, а також походження полонію, використаного для отруєння Литвиненка.

Удова Олександра Литвиненка Марина Нажать сказала в інтерв'ю ВВС: "Я хочу знати, хто його вбив і чому. Я говорила це шість років тому, і сподіваюся, що нарешті дізнаюся все".

За словами британських прокурорів, у них достатньо доказів для пред'явлення звинувачення екс-агентові ФСБ Андрію Луговому, якого Росія відмовилася видати Лондону, що спричинило серйозне охолодження відносин між країнами.

Луговий зараз є депутатом Держдуми від Ліберально-демократичної партії Росії. Сам він заперечує свою причетність до цього злочину, називаючи звинувачення політично вмотивованими.

Під час нещодавнього візиту Володимира Путіна в Лондон питання про вбивство екс-офіцера КДБ плрушив прем'єр-міністр Девід Кемерон, який прийняв російського лідера у своїй резиденції на Даунінг-стрит, 10.

Перед цим, 2012 року, Кен Кларк, який саме займав посаду міністра юстиції, надіслав коронерові лист із проханням дати роз'яснення про передбачувані витрати на слідство в розмірі 4 мільйонів фунтів стерлінгів.

Згодом суддю Верховного суду сера Роберта Овена призначили відповідальним за проведення попереднього слідства і власне розслідування, яке пройде 2013 року.

Марина Литвиненко, яка, як очікується, буде слуханнях разом із 18-річним сином Анатолієм, каже, що дуже важливо провести розслідування обставин смерті її чоловіка.

Вона не чекає, що Луговий може постати перед судом у Великобританії, отже, коронерське розслідування є найкращим способом дізнатися правду.

Марина Литвиненко сказала, що для неї важливо, щоб поліцейське розслідування, яке почалося шість років тому, було завершено.

"Так важко жити, не знаючи істини, без інформації. Важко і мені, і нашому синові, і нашим друзям".

Марина Литвиненко вважає, що відповідальність за смерть її чоловіка лежить на російській державі.

"Полоній, який був використаний... Ви не зможете купити його або знайти де завгодно, тому що все це під контролем держави, і Лугового захистили. Він був ніким, а став членом парламенту. Чому? З якої причини?"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram