ГоловнаСвіт

У ПАР страйки гірників набирають загальнонаціональний масштаб

Співробітники компанії Lonmin домоглися підвищення зарплат.

У ПАР страйки гірників набирають загальнонаціональний масштаб
архивное фото
Фото: EPA/UPG

У ПАР поліція застосувала сльозогінний газ в середу для розгону страйкуючих гірників біля шахти провідного виробника платини Anglo American Platinum (Amplats), тимчасом як співробітники з конкуруючої компанії Lonmin домоглися підвищення заробітної плати.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Через кілька годин після того, як співробітники компанії Lomnin домоглися підвищення зарплати на 11-22% порівняно з поточною, гірники з конкуруючих компаній висунули аналогічні вимоги.

Нагадаємо, страйки шахтарів в ПАР тривають вже шість тижнів. Жертвами заворушень під час страйків на платиновій шахті Марикана, що належить компанії Lonmin, стали 45 осіб, з них 34 були вбиті поліцією. Шахтарі вимагали підвищення зарплати з 500 до 1500 доларів, проте пізніше скоротили свої вимоги.

"Ми хочемо, щоб керівництво пішло нам на зустріч", - заявив представник профспілки "Асоціація шахтарів та будівельників" (AMCU) на платиновому руднику, що належить виробнику платини №2 у світі компанії Impala Platinum.

"Ми хочемо 9000 рандів ($1100) на місяць в якості основної заробітної плати замість 5000 рандів, яке ми отримуємо", - зазначив він. Він відмовився назвати своє ім'я, побоюючись звинувачень з боку компанії.

Тим часом акції компанії Lonmin злетіли більш ніж на 9%, таким чином досягнувши рівня, на якому перебували до початку страйків. Однак угода керівництва компанії з шахтарями може збільшити поточні витрати Lonmin на 13%, до того ж компанія повинна виплатити додаткових $10 млн в якості бонусів за повернення співробітників до роботи.

Водночас у "платиновому поясі" ПАР, неподалік від міста Рюстенбурга, що в 100 км від Йоганнесбурга, поліція змушена була застосувати сльозогінний газ, шумові гранати і гумові кулі для розгону "незаконного зібрання" шахтарів. За словами представника поліції Денніса Адріано, в результаті сутичок гірників з поліцією ніхто серйозно не постраждав.

Представник шахтарів, які відмовилися від роботи в шахтах компанії Amplats, на частку якої припадає 40% світових поставок металу, який використовують для каталітичних нейтралізаторів в автомобілях, заявив, що його соратники надихнулися досягненнями гірників компанії Lonmin, і тепер будуть наполягати на своїх вимогах.

"Настрій тут оптимістичний, дуже святковий", - заявив представник співробітників Amplats Маметлве Себей. - Перемога не за горами. Працівники святкують перемогу над Lonmin".

Внаслідок заворушень минулого тижня компанія Amplats змушена була припинити роботу на шахтах біля Рюстенбурга. Хоча у вівторок робочі знову повернулися на копальні, керівництво компанії визнало, що явка була далеко не повною.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram