ГоловнаСвіт

Світовий банк попереджає про поглиблення фінансової кризи в Палестині

Зростання ВВП на Західному березі і в секторі Газа 2012 року суттєво знизиться.

Світовий банк попереджає про поглиблення фінансової кризи в Палестині
архивное фото
Фото: aze.az

Світовий банк (СБ) заявив, що фінансова криза залежною від зовнішньої допомоги Палестині поглиблюватиметься, якщо не буде збільшено іноземне фінансування, а Ізраїль не скасує обмеження щодо окупованого Західного берега.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

"Донори повинні терміново діяти напередодні серйозної фінансової кризи, яку Палестинська автономія (ПА) переживе в короткостроковій перспективі", - заявила представник СБ на Західному березі і в Секторі Газа Маріам Шерман.

У доповіді, опублікованій напередодні конференції щодо палестинської допомоги в Нью-Йорку наступного тижня, СБ прогнозує, що дефіцит бюджету в ПА 2012 року становитиме $1,5 млрд. При цьому донорське фінансування становить лише $1,14 млрд.

ПА, що здійснює обмежене самоврядування на Західному березі, отримує більшу частину своєї допомоги від Сполучених Штатів, Європейського Союзу й арабських країн. Однак в останні кілька років спостерігається дефіцит допомоги, що надходить із арабських країн, унаслідок чого ПА не в змозі вчасно виплачувати заробітну плату 153 тисячам цивільних службовців.

Підвищення податків на початку вересня, викликане економічними угодами з Ізраїлем, які "прив'язали" палестинський податок із продажів до високих ізраїльських цін, спровокувало численні демонстрації в містах Західного берега. Протестуючі закликали уряд піти у відставку. Щоб заспокоїти натовп і припинити протести, прем'єр-міністр Салам Файяд оголосив про скасування підвищення податків.

У доповіді СБ також говориться, що присутність ізраїльських поселень, які займають близько 42% території Західного берега, обмежує потенціал для економічного зростання Палестини. СБ зазначає, що для створення нормальної економіки палестинці повинні мати доступ до "зони С", яка охоплює 60% території Західного берега, де, згідно з мирними угодами з палестинською владою, Ізраїль зберігає повний контроль над більшістю населених пунктів. "Зона C" включає більшість, але не всі населені пункти.

"Безперервне зростання розмірів території, виділеної для поселенської діяльності на Західному березі, призвело до розчленування території на дрібні та роз'єднані анклави", - йдеться в доповіді.

ООН вважає всі ізраїльські поселення на Західному березі річки Йордан незаконними. Ізраїль заперечує це, та з часу захоплення Західного берега 1967 року звів на цій території вже 120 населених пунктів.

Згідно з прогнозом Світового банку, зростання валового внутрішнього продукту на Західному березі та в Секторі Газа 2012 року сповільниться до 5,6% порівняно з 5,9% 2011-го.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram