ГоловнаСвіт

Китай намагається припинити антияпонські протести

Країни сподіваються на мирне вирішення конфлікту.

Китай намагається припинити антияпонські протести
Фото: EPA/UPG

Китай у середу спрямував додаткові загони поліції для придушення антияпонських протестів, оскільки після декількох днів демонстрацій багато японських компаній змушені були припинити свою діяльність у країні, що загрожує Пекіну та Токіо негативними економічними наслідками.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Тим часом конфлікт між двома найбільшими економіками Азії продовжує загострюватися, і у вівторок - день, коли китайці відзначають річницю окупації Японією частини материкового Китаю 1931 року - досягли своєї нижчої точки за останні десятиліття.

Напруження у відносинах помітне, як на суші, де китайці громили японські підприємства, так і на морі, де японські та китайські кораблі переслідували один одного в водах навколо групи спірних островів у Східно-Китайському морі, відомих під назвою Сенкаку в Японії, і Дяоюйдао - в Китаї.

"Здається, протести перед нашим посольством ідуть на спад", - заявив представник японського посольства в Пекіні.

Рано вранці в середу поліція затримала біля посольства самотнього демонстранта, який скандував "переможемо маленьку Японію!".

Японські компанії закрили сотні магазинів і фабрик по всьому Китаю. Ба більше, деякі відправили робітників у Японію через страх, що протести вийдуть із-під контролю. Так, у вівторок демонстранти кидали в японське посольство в Пекіні пляшки з водою, а також розмахували китайськими прапорами і скандували провокаційні гасла, пов'язані з японською окупацією.

Щоб запобігти повторенню цих протестів, навколо посольства було розгорнуто велику групу поліції, а також закрито найближчу до японської дипмісії станцію метрополітену.

Нагадаємо, минулого тижня Японія купила спірні острови в сім'ї Куріхара, яка володіла ними з 1970-х років. Безлюдні острови стали об'єктом суперечки між двома країнами після того, як було виявлено, що вони розташовані поблизу багатих промислових ділянок і потенційно величезних запасів нафти та газу. Операція обійшлася Японії майже в $26 мільйонів доларів і викликала гнів офіційного Пекіна. Тим не менш, країни сподіваються на мирне вирішення конфлікту, який може завдати суттєвої шкоди їх економічним зв'язкам.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram