ГоловнаСвіт

Грузинський міністр подала у відставку через тортури у в'язницях

По країні прокотилася акції протесту.

Грузинський міністр подала у відставку через тортури у в'язницях
Хатуна Калмахелидзе
Фото: pavelnews.ru

Міністр з виконання покарань Грузії Хатуна Калмахелідзе подала у відставку у зв'язку зі скандалом навколо катувань ув'язнених у в'язницях.

Про це вона написала на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Я прийняла це рішення, тому що відчуваю свою відповідальність перед суспільством за те, що відбувалося у в'язниці", - заявила Калмахелідзе.

Відзначимо, МВС Грузії у вівторок повідомило, що в Глданській в'язниці в Тбілісі розкриті факти нелюдського поводження з ув'язненими.

За даними слідства, група співробітників в'язниці "нелюдськи зверталася з ув'язненими і знімала це на відео". МВС виклало на своєму сайті частину відеоматеріалів, пояснивши, що інші кадри неприпустимі для громадського перегляду.

Незалежний телеканал "Маестро" і опозиційний "Дев'ятий канал" Бідзіна Іванішвілі показали кадри жорстоких побиття і зґвалтувань в особливо збоченій формі, заявивши, що мають повну відеоверсію катувань. Крім того, відео з тортурами ув'язнених були поширені через соціальні мережі.

Протягом ночі в столиці Тбілісі, Кутаїсі, Батумі, Поті, Зугдіді та Руставі відбулися акції протесту з вимогою захисту прав людини, покарання винуватих і відставки міністра з виконання покарань Калмахелідзе. У протестах брали участь кілька сотень людей.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що правозахисна група Human Rights Watch (HRW), звертаючись до тих, хто підтримує противників правління президента Сирії Башара Асада, опублікувала звіт, в якому говориться, що повстанці вчиняли військові злочини, враховуючи тортури і вбивства ув'язнених.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram