ГоловнаСвіт

У ПАР шахтарі скоротили свої вимоги до роботодавців

Переговори конфліктуючих сторін про зарплату тривають.

У ПАР шахтарі скоротили свої вимоги до роботодавців
Фото: EPA/UPG

У ПАР шахтарі компанії Lonmin, виробника платини №3 в світі, після шести тижнів страйків скоротили свої вимоги до роботодавця.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Проте найбільший виробник платини в світі Anglo American Platinum (Amplats) не повідомляє про те, чи зміг він домогтися відновлення робіт на своїх шахтах.

Уряд, переговорники і гірничодобувні компанії активізували зусилля з врегулювання заворушень в гірничодобувному секторі, які завдали удару по південноафриканській валюті, а також призвели до того, що деякі іноземні інвестори почали продавати акції гірничодобувних компаній.

Нагадаємо, 14 вересня шахтарі, що вимагають підвищення заробітної плати з $500 до $1500 (12 500 рандів) на місяць, відхилили пропозицію Lonmin про підвищення зарплати, оскільки вона не відповідала їхнім вимогам. Тепер шахтарі знизили свої вимоги до $1300 (11 000 рандів) на місяць, проте це як і раніше набагато більше, ніж їм пропонує керівництво компанії.

Компанія, яка готова збільшити зарплату гірників на суму від 9 до 21% від їх нинішньої зарплати, стверджує, що зарплата в $1300 поставить під загрозу тисячі робочих місць, а також життєздатність бізнесу в цілому.

Представник Lonmin заявив, що переговори між сторонами конфлікту, що закінчилися в понеділок увечері, поновилися в середині дня у вівторок.

"Вимоги знизилися до суми менше за 11 тисяч рандів", - заявив Бішоп Джо сеока, який виступив посередником у переговорах між Lonmin і гірниками.

Діючий виконавчий директор компанії Lonmin Саймон Скотт повідомив Рейтер, що не може сказати, коли страйк скінчиться.

"Я не можу назвати терміни. Переговори повинні проводитися сумлінно, і це те, що ми зараз робимо", - підкреслив він.

Проте ситуація залишається напруженою. Страйк, який раніше мав більш локальні масштаби, почався на платиновій шахті Марикана, що належить компанії Lonmin. Однак 16 серпня, під час заворушень, поліція застрелила 34 співробітники цієї шахти. Після цього протести поширилися на весь гірничодобувний сектор ПАР. У цілому в заворушеннях загинули 45 людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram