ГоловнаСвіт

США тимчасово призупинили переговори про фінансову допомогу Єгипту

Причиною такого рішення стали антиамериканські протести в єгипетських містах.

США тимчасово призупинили переговори про фінансову допомогу Єгипту
Фото: EPA/UPG

Через антиамериканських протестів у Єгипті, пов'язаних з фільмом "Невинність мусульман", США призупинили переговори з надання фінансової допомоги Єгипту.

Про це пише The Washington Post з посиланням на джерела в американському уряді.

Таким чином, США навряд чи відновлять переговори про фінансову допомогу Єгипту до призначених на листопад президентських виборів. Проте джерела видання відзначають, що затримка в переговорах є тимчасовою і не матиме істотного впливу на відносини між США і Єгиптом. Водночас багато чого залежить від того, як надалі розвиватиметься ситуація з антиамериканськими протестами в Єгипті і хто стане переможцем на виборах у Штатах.

Раніше Сполучені Штати планували списати $1 млрд з $3-мільярдного боргу Каїра, а також виділити мільйони доларів на інші види допомоги. Американські і єгипетські чиновники сподівалися залагодити це питання до кінця вересня.

"Ми продовжуємо працювати над підтримкою (Єгипту - ред.), яку ми вважаємо важливою для підтримки тих самих помірних сил, змін, демократії, відкритості в Єгипті, які дуже важливі для перемоги над екстремізмом", - заявила прес-секретар Державного департаменту Вікторія Нуланд в понеділок.

Нуланд також додала, що держсекретар США Гілларі Клінтон в найближчому майбутньому обговорить з Конгресом допомогу, яку США надають Єгипту, а також інші питання, на які могли вплинути антиамериканські протести.

Нагадаємо, за часів правління поваленого президента Хосні Мубарака США були близьким союзником Єгипту і щорічно надавали Єгипту $1,3 млрд у вигляді військової допомоги, а також надавали країні інші види допомоги.

Акції протесту біля консульства США в Каїрі почалися після того, як по телебаченню було показано уривок з антиісламського фільму американського виробництва "Невинність мусульман". Під час протесту біля посольства США в Каїрі єгипетські демонстранти спалили американський прапор. Після цього ісламісти штурмували американські представництва в різних містах країни. Крім того, багато хто з них вимагали вислати з Єгипту американського посла.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram