ГоловнаСвіт

ООН склала новий список винуватих у військових злочинах у Сирії

Сирійський посол стверджує, що підтримка повстанців матиме неприємні наслідки для їхніх благодійників.

ООН склала новий список винуватих у військових злочинах у Сирії
архивное фото
Фото: alternativenews.org

Слідчі Ради ООН із прав людини заявили в понеділок, що склали новий секретний список з іменами високопоставлених сирійських чиновників і військових, підозрюваних у вчиненні військових злочинів, яких у майбутньому необхідно буде притягнути до кримінальної відповідальності.

Про це повідомляє агентство "Рейтер".

Незалежні слідчі на чолі з Пауло Пінейро сказали, що зібрали "значний і безпрецедентний список доказів", і закликали Раду Безпеки ООН передати звіт про ситуацію в Сирії в Міжнародний кримінальний суд (МКС).

"Другий конфіденційний список осіб і підрозділів, відповідальних за порушення (прав людини, - ред.) у цей час передають Верховному комісару з прав людини", - сказав Пінейро, виступаючи в Раді ООН із прав людини в Женеві.

Нагадаємо, перший такий список було складено комісією в лютому 2012 року. Хоча список підготували конфіденційно, й  прізвища, що потрапили до нього, не було оприлюднено, відомо, що чиновники і військові, які  увійшли до нього, віддавали накази стріляти на ураження по беззбройних повстанцях, а також використовувати важку артилерію в житлових кварталах.

Група Пінейро також повідомила про "збільшення і тривожну присутність" у Сирії ісламістів, частина яких долучилася до повстанців, а частина діє незалежно, що впливає на радикалізацію поглядів опозиції.

Між тим, посол Сирії Фейсал Хаббаз Хаму звинуватив західні й арабські сили у відправці допомоги та зброї для підтримки повстанців, які, за його словами, ведуть джихад (священну війну) проти Дамаска, і попередив, що така співпраця матиме неприємні наслідки.

"Найманці є бомбою уповільненої дії, яка вибухне пізніше в країні чи в країнах, які підтримують їх, після того, як вони завершать свою терористичну місію в Сирії", - заявив він.

За його словами, в доповіді також повинні бути названі країни, які "підтримують убивць", зокрема Сполучені Штати, Катар, Саудівська Аравія, Туреччина та Лівія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram