ГоловнаСвіт

Берлусконі розкритикував уряд Монті

Екс-прем'єр обіцяє скасувати податок на будинки.

Берлусконі розкритикував уряд Монті
Сильвио Берлускони
Фото: EPA/UPG

Колишній прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі після декількох місяців відсутності повернувся на політичний фронт, виступивши з обіцянкою скасувати ключовий податок на нерухомість, що, радше за все, вплине на майбутнє його партії після парламентських виборів 2013 року.

Про це повідомляє агентство "Рейтерс".

Між тим, 75-річний медіамагнат змушує італійців гадати, чи балотуватиметься він на пост прем'єр-міністра на чолі своєї правоцентристської партії "Народ свободи" (PDL).

Нагадаємо, Берлусконі пішов у відставку внаслідок серйозної політичної кризи в листопаді 2011 року. На зміну кабінету Берлусконі прийшов новий уряд на чолі з технократом Маріо Монті. Незважаючи на те, що Берлусконі не судитимуть за звинуваченням в ухиленні від сплати податків, йому все ще висувають звинувачення в сексуальному зв'язку з неповнолітньою повією, а також зловживанні владою і порушенні державної таємниці.

У своєму першому інтерв'ю з того часу Берлусконі розкритикував політику Монті. Так, в інтерв'ю виданню il Giornale екс-прем'єр заявив, що PDL скасує вкрай непопулярний податок на нерухомість, який забезпечує економіці Італії 20 млрд євро в рік. Цей податок варіюється залежно від мети покупки і може становити від 3 до 18% фіскальної вартості нерухомості. Податок на нерухомість є основою жорсткої програми економії Монті, спрямованої на скорочення величезного боргу Італії.

Нагадаємо, Маріо Монті - колишній комісар Європейського Союзу - зайняв пост прем'єр-міністра, коли економіка Італії перебувала в критичному стані. Він різко критикував Берлусконі, відзначаючи, що Італії для виходу з кризи необхідно зайнятися лібералізацією економіки та відродженням здорової конкуренції. Крім того, Монті, на відміну від Берлусконі, є прихильником європейської інтеграції.

Берлусконі, який залишався в тіні протягом декількох місяців, заявив, що податок на власників нерухомості в Італії необхідно скасувати так само, як і 2008 року. Уникнення податків на власність було постійною темою для Берлусконі, який був головою Ради міністрів Італії протягом 17 років, аж до відставки в листопаді минулого року.

"Будинок є одним із стовпів, на яких кожна сім'я має право будувати свою надію на майбутнє", - сказав він в інтерв'ю, опублікованому в понеділок.

Відтоді, як Берлусконі пішов із влади, популярність його партії різко впала. Однак колишній прем'єр заявив, що хоче побачити, який виборчий закон буде використовуватися, перш ніж приймати рішення про участь у виборах, які мають відбутися в квітні наступного року.

14 вересня в Римі проходив мітинг прихильників PDL, проте Берлусконі не брав у ньому участі, чим розчарував багатьох із присутніх. Попри це, представники партії неодноразово передбачали, що саме він представлятиме їх на прийдешніх виборах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram