ГоловнаСвіт

Іран: "Хезболла" захистить нас від ізраїльської атаки

Під удар-відповідь шиїтського руху потраплять також США.

Іран: "Хезболла" захистить нас від ізраїльської атаки
Фото: topnews.in

Військовий радник верховного лідера Ірану аятолли Алі Хаменєї, Яхья Рахім-Сафаві, заявив, що військова зароза з боку Ізраїлю "поставила ізраїльських громадян за крок від кладовища", і що ліванський рух "Хезболла" готовий завдати удару у відповідь.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Рахім-Сафаві заявив, що погрози про нанесення удару по ядерних об'єктах Ірану були "дурницями".

"Сміливість і дурість ізраїльських офіційних осіб, що погрожують Ісламській Республіці, поставила ізраїльських громадян за один крок від кладовища", - зазначив Сафаві, колишній головнокомандувач Революційної гвардії Ірану.

"Якщо одного чудового дня ізраїльський режим вирішить вжити проти нас заходи, групи опору, особливо "Хезболла"... реагуватимуть", - підкреслив він.

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху в останні тижні дедалі частіше натякає, що Ізраїль може завдати військового удару по Ісламській Республіці, а також критикує позицію президента США Барака Обами, який віддає перевагу більш мирному підходу, а саме - впливати на Тегеран санкціями. Ізраїль вважає, що ядерна програма Ірану загрожує самому існуванню єврейської держави, проте Тегеран стверджує, що вона носить виключно мирний характер.

У свою чергу, "Хезболла" заявила, що будь-який напад на Іран буде супроводжуватися подальшим ударом по ізраїльських і американських цілях у регіоні, навіть якщо американські війська не будуть мати ніякого відношення до атаки.

"Було ухвалено рішення відповісти, і відповідь буде дуже серйозною", - заявив лідер "Хезболли" Сайед Хасан Насралла в інтерв'ю бейрутському телеканалу на початку вересня.

Шиїтський рух, визнаний терористичною групою в США та Ізраїлі, було створено за підтримки Ірану під час громадянської війни в Лівані 1975-1990 років. Шість років тому партизани "Хезболли" вели 34-денну війну з Ізраїлем, жертвами якої стали 1200 людей, переважно мирних жителів у Лівані, і 160 осіб, переважно солдат, в Ізраїлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram