ГоловнаСвіт

Pussy Riot номінували на премію Сахарова

На здобуття премії групу висунув німецький депутат.

Pussy Riot номінували на премію Сахарова
Фото: EPA/UPG

Німецький депутат Європарламенту від фракції "Зелені - Європейський вільний альянс" Вернер Шульц висунув учасниць Pussy Riot на щорічну премію ЄП "За свободу думки" імені Андрія Сахарова.

Його підтримали ще 45 депутатів, повідомляється в прес-релізі (PDF) Європарламенту.

"Протести і арешт цих трьох дівчат - разом з умовами їх утримання під вартою, що межують з катуваннями, - а також винесений їм вирок у вигляді двох років колонії, зробили для залучення уваги до безцеремонного порушення громадянських прав і недотримання букви закону в Росії більше, ніж скоєні раніше вбивства журналістів і нові репресивні закони", - говориться в прес-релізі.

Церемонія вручення премії відбудеться в Брюсселі 12 грудня.

Нагадаємо, три учасниці панк-групи Pussy Riot Катерина Самуцевич, Марія Альохіна та Надія Толоконникова в серпні 2012 року були засуджені російським судом до двох років колонії загального режиму за акцію проти діючої влади в храмі Христа Спасителя. Представники міжнародної спільноти різко засудили цей вирок, як і саме переслідування учасниць панк-групи.

Премія "За свободу думки" імені Андрія Сахарова була створена Європарламентом 1988 року. Вона вручається за досягнення в області розвитку демократії і захисту прав людини. Раніше лауреатами цієї премії ставали, наприклад, Білоруська асоціація журналістів (2004 рік) і російська правозахисна організація "Меморіал" (2009 рік).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram