ГоловнаСвіт

Ірак: народне ополчення погрожує інтересам США

Жителі Іраку закликають уряд закрити посольство США.

Ірак: народне ополчення погрожує інтересам США
Архивное фото
Фото: EPA/UPG

Іракське народне ополчення, яке вчинило деякі з найвідоміших нападів на іноземців під час війни в Іраку, пригрозило інтересам США в країні на знак протесту проти антимусульманського фільму "Невинність ісламу".

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Жителі багатьох арабських країн обурені фільмом, в якому у вкрай негативному світлі виставляється пророк Мухаммед і мусульмани. Акції протесту тривають в таких країнах, як Лівія, Туніс, Єгипет, Ємен і Іран.

"Образа, нанесена Посланцю (пророку Мухаммеду) загрожує всім американським інтересам, і ми не пробачимо їх за це", - заявив лідер угрупування "Асаіб Ахль аль-Хак" ("Ліга правдених") Кайс Кхазалі.

Нагадаємо, 11 липня, натовп розлючених фільмом ісламістів напав на американське консульство в Лівані. В результаті нападу було вбито американського посла і трьох інших представників американської дипмісії в Лівії.

Акції протесту проти фільму тривають у Багдаді, а також в місті Басра, що в 420 км на південний схід від столиці. Сотні послідовників шиїтського лідера Іраку Муктада аль-Садра вийшли на вулиці, закликаючи уряд країни закрити посольство США.

Прем'єр-міністр Іраку Нурі аль-Малікі охарактеризував фільм як "образу" і назвав його расистським, проте закликав мусульман утриматися від насильства.

"Природною реакцією було б утриматися від застосування насильства і продемонструвати принципи ісламу і його цінностей цивілізованого світу", - заявив він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram