ГоловнаСвіт

Режисер скандального фільму "Невинність ісламу" виявився фальшивкою

Актори стверджують, що не знали про антиісламський характер фільму.

Режисер скандального фільму "Невинність ісламу" виявився фальшивкою
кадр из фильма "Невинность ислама"
Фото: wn.com

Особа режисера фільму антиісламського фільму американського виробництва "Невинність ісламу", який став причиною вбивства посла США в Лівії і антиамериканських демонстрацій в арабських країнах, виявилася вигаданою.

Журналісти Associated Press провели невелике розслідування з метою з'ясувати, хто ж насправді є творцем фільму. В інформації про фільм повідомляється, що його звуть Сем Бейсіл (Sam Bacile). Отже, в середу, 12 вересня, журналісти агентства взяли інтерв'ю у 55-річного Накули Бесслі Накули (Nakoula Basseley Nakoula), який заявив, що допомагав знімати "Невинність ісламу". Накула розповів, що є християнином-коптом, а фільм було створено для підтримки коптського християнського товариства, якому, нібито, загрожує іслам.

Чоловік заперечував, що є режисером, проте сказав, що знає Бейсіла особисто. На підтвердження своїх слів Накула показав журналістам своє водійське посвідчення. Як зазначають журналісти, при цьому він закрив пальцем своєї друге ім'я - Бесслі.

2010 року в Каліфорнії Накулу засудили до 21 місяця в'язниці і штрафу в розмірі близько $800 тисяч за шахрайство з федеральним банком. Крім того, йому протягом п'яти років заборонено використовувати комп'ютер або інтернет без схвалення офіцера з умовно-дострокового звільнення. За даними слідства, крім справжнього імені Накула використовував такі псевдоніми, як Нікола Бейсілі (Nicola Bacily), Ервін Саламех (Erwin Salameh) та інші.

Консервативний копт Морріс Садек - громадянин США, який просував "Невинність ісламу" - дав журналістам АР номер мобільного Сема Бейсіла, який привів журналістів до тієї самої адреси неподалік від Лос-Анджелеса, де вони зустрілися з Накулою.

Тим часом, у вівторок, 11 вересня, журналісти АР зв'язалися з людиною на ім'я Сем Бейсіл. Він представився уродженцем Ізраїлю 56-річним єврейським письменником і режисером, який продає нерухомість у Каліфорнії. Однак Ізраїль повідомив, що не має інформації про громадянина на ім'я Сем Бейсіл. Крім того, обліковий запис Сема Бейсіла на YouTube стверджує, що йому 74 роки. Також серед ліцензій, виданих у штаті Каліфорнія, немає жодної на ім'я Сема Бейсіла - в тому числі в департаменті нерухомості.

Інший консервативний пастор, Террі Джонс, відомий тим, що 11 вересня 2010 року спалював Коран, також стверджує, що Сем Бейсіл - не справжнє ім'я режисера. За його словами, він говорив зі справжнім режисером по телефону.

"Він безумовно ховається і не розкриває свою особу", - сказав Джонс.

Актори, що знялися у фільмі, сказали, що не знали про його антиісламський характер. За їх словами, при дубляжі було спотворено низку фраз. Цей факт підтверджує те, що коли мова йде про пророка Мухаммеда, в кадрі немає акторів, або їх губи вимовляють щось інше.

У фільмі "Невинність ісламу" розповідається альтернативна історія пророка Мухаммеда і висміюються мусульмани. Хоча фільм не виходив в широкий прокат, його подивилися радикальні ісламісти в кількох арабських країнах, що супроводжувалося нападами на дипмісії США в цих державах. Найгучніший скандал викликав напад групи ісламістів на американське консульство в одному з найбільших міст Лівії Бенгазі. Жертвами нападу стали чотири дипломати, серед яких був посол США в Лівії Кріс Стівенс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram