ГоловнаСвіт

Кемерон вибачився за трагедію на футбольному стадіоні 1989 року

Поліція поклала провину за тисняву на стадіоні на футбольних фанатів.

Кемерон вибачився за трагедію на футбольному стадіоні 1989 року
Дэвид Кэмерон
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон в середу висловив "глибоке співчуття" за невдачі і приховування, в результаті яких 1989 року на ліверпульському стадіоні "Хіллсборо" в масовій тисняві загинули 96 глядачів.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Заява прем'єра пов'язана з тим, що британську поліцію викрили у фальсифікації звіту про загибель 96 людей. За даними незалежної комісії, організованої 2010 року з метою встановити всі обставини тисняви на стадіоні, з поліцейських звітів було вирізано все, що могло скомпрометувати вище керівництво поліції.

Тиснява на стадіоні "Хіллсборо" сталася 15 квітня 1989 року під час півфінального матчу Кубка Англії між "Ліверпулем" і "Ноттінгем Форест". Оскільки багатьом уболівальникам не вистачило квитків, поліція додатково пропустила на стадіон майже п'ять тисяч фанатів. Британія була шокована несамовитим видовищем того, як молоді фанати була розчавлені натовпом об залізні ґрати, що відділяли трибуни для вболівальників від поля. Ця трагедія змінила обличчя англійського футболу і відкрила нову еру сучасних стадіонів виключно з сидячими місцями.

Згідно з доповіддю, опублікованою після дворічного розслідування, поліція поклала всю відповідальність за трагедію на фанатів "Ліверпуля", зображуючи їх агресивними, п'яними, а також "безбілетниками", які продовжували проштовхуватися на вже переповнений стадіон.

"Трагедія не повинна була статися, - йдеться в заяві авторів доповіді. - Очевидні операційні помилки в реагуванні на лихо та його наслідки, а також напружені спроби покласти провину на вболівальників".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram