ГоловнаСвіт

США отримали відомості про Катинську трагедію ще 1943 року

Німці не мали стосунку до розстрілу поляків 1940 року.

США отримали відомості про Катинську трагедію ще 1943 року
Фото: via-midgard.info

У понеділок у США було розсекречено документи, які підтвердили поінформованість американського уряду про Катинську трагедію.

Як з'ясувалося, Вашингтон одержав відомості про неї ще 1943-го, але побоюючись виникнення ускладнень із СРСР, адміністрація президента Франкліна Рузвельта воліла не розголошувати їх.

З архівних документів випливає, що командування фашистської Німеччини організувало поїздки американських і британських військовополонених у Катинь, де їм було продемонстровано масові поховання поляків. Таким чином, німці, які нещодавно окупували цей район Смоленської області, не мали стосунку до події.

1940 року в Катині під Смоленськом за наказом вищого керівництва Радянського Союзу було розстріляно близько 22 тисяч поляків. І тільки 1990 року Радянський Союз визнав відповідальність НКВС СРСР за Катинську трагедію.

У липні 2012 року військовий аташе Польщі полковник Ярослав Навротек повідомив, що Польща має намір просити Росію про надання всіх документів, що стосуються трагедії в Катині.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram