ГоловнаСвіт

Spiegel: прем'єр Польщі може очолити Єврокомісію

ЄНП хоче зробити Туска обличчям партії на виборах.

Spiegel: прем'єр Польщі може очолити Єврокомісію
Дональд Туск
Фото: wek.com.ua

Європейська народна партія може піти на вибори в Європарламент 2014 року, зробивши діючого прем'єра Польщі Дональда Туска своїм головним кандидатом, що дозволить йому претендувати на посаду президента Єврокомісії.

Про це повідомляє німецький тижневик Der Spiegel з посиланням на джерела в колах європейських консерваторів.

"Керівні фігури в ЄНП розглядають можливість висунути польського прем'єра своїм головним кандидатом на виборах в Європарламент 2014 року", - відзначає видання. В такому випадку Дональд Туск протистоятиме діючому президенту Європарламенту - німцю Мартіну Шульцу, який, найімовірніше, очолить виборчий список європейських соціал-демократів.

"У фракції ЄНП сподіваються отримати на виборах більше голосів завдяки відомій особі", - пише Der Spiegel. Як заявив виданню віце-голова консервативної фракції в Європарламенті, німець Манфред Вебер, якщо партія піде на вибори з Туском як головним кандидатом, це підніме європейську політику на новий щабель.

Кандидат на посаду президента Єврокомісії пропонується Європейською Радою та обирається Європарламентом на п'ять років. З 2004 року (переобраний 2009 р.) цю функцію виконує португалець Жозе Мануель Баррозу (ЄНП). Європейська народна партія зараз формує найбільшу фракцію в Європарламенті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram