ГоловнаСвіт
Спецтема
Выборы президента США

Ромні схвалив запропоновані Обамою реформи охорони здоров'я

Республіканський кандидат у президенти виступив проти абортів.

Ромні схвалив запропоновані Обамою реформи охорони здоров'я
Митт Ромни
Фото: http://svit24.net

Кандидат у президенти США від Республіканської партії Мітт Ромні, який раніше закликав до скасування закону про охорону здоров'я (Obamacare), запропонованого адміністрацією діючого президента Барака Обами 2010 року, у своєму виступі в неділю заявив, що йому подобаються ключові частини Obamacare, незважаючи на огиду до них його партії, і він хотів би зберегти їх.

Ромні, який боротиметься з Обамою на виборах 6 листопада, протягом всієї передвиборної кампанії обіцяв скасувати і замінити закон Обами про охорону здоров'я. Але коли в програмі "Зустріч з пресою" на телеканалі NBC його запитали про Obamacare, Ромні сказав: "Ну, я не буду позбуватися всіх реформ охорони здоров'я".

"Звичайно, є низка речей, які мені подобаються в реформі охорони здоров'я, які я збираюся залишити, - додав Ромні. - Одна з них - переконатись, щоб ті, хто вже хворий, отримали страховку. Друга полягає в забезпеченні того, щоб ринок дозволяв людям мати страхові поліси, які охоплюють їх сім'ї незалежно від їхнього віку".

Закон Обами про охорону здоров'я, серед інших положень, забороняє страховим компаніям відмовляти у медичній страховці людям, які вже страждають на захворювання. Він також дозволяє, щоб діти до 26 років були включені в страховий поліс батьків. Цей закон вважається внутрішнім політичним досягненням Обами.

Елементи плану державної реформи охорони здоров'я, який Ромні ухвалив в якості губернатора штату Массачусетс, послужили моделлю для федерального закону, ухваленого Конгресом США та підписаного Обамою 2010 року, незважаючи на єдину республіканську опозицію.

"Я сказав, що ми збираємося замінити Obamacare. І я заміню його своїм власним планом. І навіть у Массачусетсі, коли я був губернатором, наш план включав вже хворих людей і (страховку для) молодих людей", - зазначив Ромні.

У червні, коли Верховний суд залишив чинним закон Обами, Ромні сказав, що американський народ повинен голосувати проти діючого президента, щоб "позбутися Obamacare". Закон виявився найбільш радикальною зміною в громіздкій системі охорони здоров'я США з 1960 року.

Закон Обами повинен був охопити більш ніж 30 мільйонів з близько 50 мільйонів незастрахованих американців, і уповільнити зростання витрат на медичне обслуговування. Республіканці кажуть, що це втручання в життя людей і в бізнес штатів.

З іншого важливого соціального питання - питання про аборти, Ромні заявив, що "віддав би перевагу", щоб історичне рішення Верховного Суду США щодо законності абортів "Роу проти Уейда", ухвалене 1973 року, було скасовано суддями, яких він призначить до Верховного суду США.

"Ну, є кілька речей, які, на мою думку, треба сказати про збереження та захист життя ненародженої дитини. Я вважаю, що тут беруть участь два життя. Мами і майбутньої дитини, - сказав Ромні. - І я вважаю, що люди з чистою совістю вибирають різні шляхи в цьому напрямку. Але я виступаю проти абортів і маю намір, якщо стану президентом Сполучених Штатів, сприяти забороні абортів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram