ГоловнаСвіт

США і Росія спростили візовий режим

Сергій Лавров і Хіларі Клінтон обмінялися нотами про полегшення візового режиму у листопаді 2011 року, в рамках Східноазіатського саміту.

США і Росія спростили візовий режим
Хиллари Клинтон и Сергей Лавров на саммите АТЭС
Фото: obozrevatel.com

З 9 вересня набула чинності угода між Росією та США про взаємне спрощення візових формальностей.

Угода між двома країнами передбачає видачу громадянам Росії і США трирічних багаторазових віз для безперервного перебування в кожній з країн протягом 6 місяців з дати в'їзду. Росія за новими правилами оформлятиме ділові, приватні, гуманітарні та туристичні візи за прямими запрошеннями громадян і організацій, а Сполучені Штати Америки - візи категорії "B1/B2" (бізнес/туризм). Візи, як очікується, будуть видаватися протягом 15 календарних днів з дати подання документів.

У МЗС РФ висловили надію на те, що нова діюча угода "створить сприятливі передумови для подальших кроків у напрямку лібералізації двостороннього візового режиму аж до його повного скасування".

Держсекретар США Хілларі Клінтон, яка зустрічалася 8 вересня з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим на саміті АТЕС у Владивостоці, назвала угоду про спрощення візового режиму "історичною". "Це дуже важливий момент у російсько-американських відносинах, - сказала Клінтон, - Символічно, що це відбувається під час проведення саміту АТЕС".

Посол США в Росії Майкл Макфол, у свою чергу, заявив, що угода про спрощення візових формальностей - "великий крок вперед, новий знак у двосторонніх відносинах", додавши, що Сполучені Штати прагнуть до повного скасування віз з Росією. З початку 2012 року, розповів Макфол, американські візи вже отримала рекордна кількість росіян - близько 160 тисяч осіб.

Сергій Лавров і Хіларі Клінтон обмінялися нотами про полегшення візового режиму у листопаді 2011 року, в рамках Східноазіатського саміту, що відбувався на Балі. Пізніше обидві країни ратифікували угоду і встановили термін набуття чинності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram