ГоловнаСвіт

Турецькі війська продовжують наступ на курдських бойовиків

Літо 2012 року виявилося для Туреччини найкривавішим за останні 28 років.

Турецькі війська продовжують наступ на курдських бойовиків
архивное фото
Фото: EPA/UPG

Під час операції проти бойовиків повстанської організації "Робоча партія Курдистану" (РПК), яку турецькі війська почали 5 вересня на кордоні Туреччини з Іраком, були вбиті 18 повстанців.

Про це повідомляє Рейтер.

У спецоперації, яка почалася в ніч проти середи в провінції Ширнак на південному сході Туреччини, беруть участь понад 2000 військовослужбовців сухопутних військ за підтримки десяти винищувачів F-16. Провінція Ширнак межує з Іраком і Сирією і є місцем частих сутичок між повстанцями і турецькими військами.

Літо 2012 року стало одним із найкривавіших для Туреччини від тоді, як повстанці виступили проти турецької держави 1984 року, домагаючись створення незалежної держави на території на південному заході Туреччини.

"18 членів РПК були вбиті. Інтенсивна операція триває", - повідомило агентство джерело в турецьких військах.

Наступ на бойовиків переважно зосереджено на горі Като, віддаленому районі провінції Ширнак, але турецькі військові, а також жителі Іраку повідомляють, що винищувачі обстрілювали райони в напівавтономному регіоні Курдистан на півночі Іраку.

Свідок Рейтер повідомив, що бачив, як кілька винищувачів F-16 злітали з авіабази Діярбакир у четвер увечері і в п'ятницю вранці. Діярбакир є центральним містом на переважно курдському південно-сході Туреччини.

Повідомлень про те, що турецькі сухопутні війська перетнули кордон з Іраком не надходило, хоча в минулому Туреччина посилала солдат у регіон. Згідно з угодою з Іраком, укладеній 1990-х років, на території Іраку знаходяться близько тисячі турецьких військовослужбовців.

Між тим, Анкара пов'язує зростання насильства в межах власних кордонів з заворушеннями в Сирії. Так, прем'єр-міністр Туреччини Таїп Ердоган звинувачує президента Сирії Башара Асада в поставках озброєнь бойовикам РПК.

Туреччина заявила про можливість військової інтервенції в Сирію, якщо бойовики будуть використовувати сирійську територію для погроз Туреччині. Крім того, турецькі військові великі навчання на кордоні з Сирією ясно попередили Дамаск про серйозність турецьких намірів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram