ГоловнаСвіт

Через кризу Греція продасть найбільші порти

У зв'язку з боргом грецька влада змушена шукати додаткові доходи і заощаджувати кошти.

Через кризу Греція продасть найбільші порти
Фото: sport.gazeta.ru

Уряд Греції включив у програму приватизації 19 державних підприємств, серед яких 7 компаній і 12 морських портів. Список приватизованих структур опубліковано на сайті Міністерства фінансів країни.

Зокрема, держава вийде з капіталу нафтової компанії Hellenic Petroleum і електроенергетичного концерну DEI. Уряд також приватизує державну поштову службу ELTA і корпорацію з проведення лотерей OPAP. Крім того, влада країни виставить на торги найбільші порти країни, зокрема Салоніки, Волос, Александрополіс, Іракліон і Пірей.

У квітні 2012 року Греція оголосила, що до 2013 року проведе масштабну приватизацію активів, яка принесе в бюджет країни 50 мільярдів євро. Розпродаж держмайна пов'язаний з борговою кризою в Греції і необхідністю отримати додаткові доходи.

Наразі Афінам вдалося продати активи тільки на два мільярди євро. Діючий прем'єр-міністр Греції Антоніс Самарас заявляв, що країні доведеться значно розширити програму приватизації. Так, в пресі з'являлася інформація про можливий продаж грецьких островів.

Також повідомляли, що грецька влада провела аукціон з продажу частки в Hellenic Petroleum, в газотранспортній DESFA і її материнській газорозподільній DEPA. За даними ЗМІ, до останньої інтерес проявляв "Газпром", а до Hellenic Petroleum - "Газпром нафта". Однак про підсумки конкурсу нічого не відомо.

У зв'язку в борговою кризою грецька влада змушена шукати додаткові доходи і заощаджувати кошти. Так, на початку вересня президент країни Каролос Папульяс попросив Мінфін скоротити йому зарплату і пенсію. Крім того, на його думку, пенсії необхідно скоротити всім колишнім президентам і таким чином заощадити 350 тисяч євро на рік. У п'ятницю, 7 вересня, Мінфін країни також запропонував обмежити доходи співробітників державного сектору сумою в 1900 євро на місяць і вкотре знизити зарплати в бюджетних організаціях.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram