ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Туреччини: Сирія стала "терористичною державою"

Таїп Ердоган разачарованной відсутністю міжнародного консенсусу з приводу сирійської ситуації.

Прем'єр-міністр Туреччини: Сирія стала "терористичною державою"
Тайип Эрдоган

Прем'єр-міністр Туреччини Таїп Ердоган заявив у середу, що президент Башар Асад створив "терористичну державу" в Сирії і висловив подальше розчарування у зв'язку з відсутністю міжнародного консенсусу з приводу хаосу в країні.

Про це повідомляє Reuters.

"Кількість масових вбивств у Сирії, які набирають силу через байдужість міжнародної спільноти, продовжує зростати. Режим в Сирії став терористичною державою", - заявив Ердоган на засіданні його правлячої Партії справедливості і розвитку (ПСР).

Хоча Анкара була в гарних відносинах з адміністрацією Асада, Ердоган став одним з найбільш різких критиків Асада, після того, як в березні 2011 року почалося повстання проти його правління.

Туреччина, яка ледь справляється з напливом близько 80 тисяч сирійських біженців, неодноразово наполягала на створенні "безпечної зони" в Сирії, але пропозиція практично не отримала міжнародної підтримки.

Туреччина звинуватила Асада у постачанні зброї курдським бойовикам з Робітничої Партії Курдистану (РПК). РПК протягом 27 років вела кампанію проти турецької держави. За час проведення кампанії загинули близько 40 тисяч осіб, переважно курдів. Крім того, Ердоган порушив питання про можливість військового втручання в Сирії, якщо загроза з боку РПК збільшуватиметься. Тим часом Асад заперечує, що Сирія дозволила бойовикам РПК діяти на території Сирії неподалік від турецького кордону.

Туреччина і Сполучені Штати внесли РПК в список терористичних організацій. 2002 року РПК була включена також в список терористичних організацій ЄС, проте 3 квітня 2008 року Європейський суд скасував рішення про включення "курдської повстанської групи РПК і її політичного крила Конгра-гел в список терористичних організацій Європейського союзу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram