ГоловнаСвіт

Чавес вітає мирні переговори Колумбії з повстанцями

Венесуела сподівається отримати вигоду в разі вдалих переговорів.

Чавес вітає мирні переговори Колумбії з повстанцями
Уго Чавес

Президент Венесуели Уго Чавес заявив у вівторок про готовність допомогти уряду Колумбії і ліворадикального угруповання ФАРК укласти мирну угоду і привітав обидві сторони із вжиттям заходів з припинення найбільш тривалого конфлікту в Західній півкулі.

Про це повідомляє АР.

Раніше 5 вересня президент Колумбії Хуан Мануель Сантос заявив, що мирні переговори з ФАРК почнуться наступного місяця, назвавши угоду дорожньою картою "остаточного миру". Угоду про переговори було досягнуто після шести місяців прямих переговорів на Кубі. Уряд цієї країни і Норвегія виступили в якості посередників.

"Мої вітання і подяка президенту Сантосу за зусилля, які ви докладаєте, я можу поручитися за це, тому що ми скромно трохи допомагали", - сказав Чавес, виступаючи в прямому ефірі національного телебачення.

"Я також вітаю лави повстанців ФАРК, які також сприяли цьому. Вони звернулися до нас за допомогою, і я сказав президенту: "Незалежно від того, що необхідно зробити для миру в Колумбії, я готовий це зробити".

Угоду про переговори було підписано 27 серпня, однак вона не передбачає припинення вогню або надання безпечного притулку повстанцям ФАРК.

"Я сподіваюся, що вони не зазнають невдачі та виконають свої зобов'язання щодо досягнення миру. Достатньо війни, 60 років війни", - сказав Чавес. "Це не має військового рішення, я вже говорив це раніше. Необхідно досягти політичного рішення, щоб партизани склали зброю, як ми сподіваємося, з гарантією і повагою політичного життя", - підкреслив Чавес.

Нова спроба покласти край конфлікту, який тривав понад 50 років, відбудеться у першій половині жовтня в Осло, Норвегія, і потім продовжуватиметься в Гавані. Венесуела і Чилі будуть "супроводжувати" переговори. Проте як їх роль відрізнятиметься від ролі Куби і Норвегії - невідомо.

В інтерв'ю, яке транслювалося пізно ввечері національним телебаченням, міністр закордонних справ Венесуели Ніколас Мадуро заявив, що Венесуела та регіон в цілому отримають велику користь, якщо Колумбія зможе укласти перемир'я з повстанцями.

"Мир дозволить поглибити зв'язки. У Венесуели є все, щоб отримати вигоду від миру. У нас є 2200-кілометрова межа від точки до точки, і світ сприятиме зміцненню інтеграційних проектів, економічному розвитку, створенню спільних економічних зон.... Це чудова нагода для всіх цих проектів", - зазначив міністр.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram