ГоловнаСвіт

Девід Кемерон почав здійснювати перестановки в британському керівництві

Експерти вважають, що уряд Великобританії буде більш "правим".

Девід Кемерон почав здійснювати перестановки в британському керівництві
Дэвид Кэмерон
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон 3 вересня почав здійснювати кадрові перестановки в кабінеті міністрів у спробі відродити популярність правлячої коаліції напередодні чергових парламентських виборів, призначених на 2015 рік.

Про це повідомляє Reuters.

Експерти очікують, що Кемерон залишить на своїй посаді міністра фінансів Джорджа Осборна, а також міністра закордонних справ Вільяма Хейга, які є його найближчими союзниками в кабінеті і відіграють велику роль у роботі уряду.

Кемерон приступив до проведення перестановок, призначивши державного секретаря з міжнародного розвитку Ендрю Мітчелла головним парламентським організатором Торі. Він вступив на місце Патрика Маклафліна, який не зумів налагодити дисципліну в лавах парламентарів-консерваторів. Мітчелл, колишній миротворець ООН, стане "головний батогом" у збереженні спокою у лавах політиків Консервативної партії, які стали причиною відміни конституційної реформи і хочуть переглянути відносини Великобританії з Європейським Союзом.

Кемерон, який очолює коаліційний уряд в союзі з Партією ліберальних демократів, заявляє, що популярність його партії значно знизилась тим часом, як економіка Великобританії намагається оговтатися від фінансової кризи. Так, союзника Кемерона Джоржа Осборна обсвистав натовп на Олімпійському стадіоні в східній частині Лондона в ніч проти понеділка, коли було оголошено, що він нагороджуватиме медалями переможців Паралімпійських ігор. Від Осборна вимагають припинити його жорстку програму економії на користь зростання заходів для підтримки економіки Великобританії від подальшого занурення в рецесію.

Проте Кемерон звільнив з посади співголову Консервативної партії баронесу Саїду Варсі, пише The Daily Telegraph. До цього вона не хотіла залишати свій пост, заявляючи, що може стати в нагоді своїй партії.

"Я жінка, я не біла, я з міста, я з півночі і з робочої родини. Я належу до всіх тих груп, до яких намагається звернутися наша партія", - заявила вона.

Однак Кемерон визнав, що Варсі не підходить для роботи на посаді співголови партії і звільнив її. У своєму мікроблозі баронеса написала, що для неї було "великою честю і привілеєм" служити своїй партії.

Свою посаду може втратити також міністр юстиції Великобританії Кен Кларк, який дратує багатьох консерваторів своїми ліберальним поглядами і великим ентузіазмом у відносинах з Євросоюзом. Крім того, політичні оглядачі передрікають можливу відставку Ендрю Ленслі - нинішнього міністра охорони здоров'я країни. На його місце вже пророкують Джеремі Ханта, який зараз обіймає посаду міністра культури.

Згідно з оцінками експертів, уряд Великобританії після масштабних кадрових перестановок буде більш "правим".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram