ГоловнаСвіт

Камбоджа ухвалила рішення про депортацію співзасновника The Pirate Bay

Твореця торрент-трекера не буде екстрадовано до Швеції.

Камбоджа ухвалила рішення про депортацію співзасновника The Pirate Bay
Готтфрид Свартхольм и Петер Сунде - основатели The Pirate Bay

Камбоджійська влада ухвалила рішення про депортацію одного з творців торрент-трекера The Pirate Bay, Готтфріда Свартхольма, якому в Швеції загрожує тюремний термін за порушення законів про авторське право.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву поліції.

Останні чотири роки 27-річний Готтфрід Свартхольм жив у камбоджійській столиці Пномпені. Минулого тижня Свартхольма було заарештовано за запитом Швеції, яка вимагала його екстрадиції. Проте поліція заявила, що його не обов'язково буде відправлено до Швеції.

"Ми будемо депортувати його на основі нашого імміграційного закону", - заявив прес-секретар камбоджійської поліції Кірс Чансаріс, додавши, що рішення було ухвалено після переговорів між камбоджійськими і шведськими чиновниками.

Оскільки у Камбоджі немає договору про екстрадицію зі Швецією, Чансаріс не зміг сказати, куди саме буде депортовано Свартхольма.

"Ми знаємо тільки, що депортуємо його. У яку країну - залежить від шведського боку", - сказав він, додавши, що дата депортації не була визначена.

Трекер The Pirate Bay, запущений 2003 року, вважається одним із найбільших торрент-трекерів в інтернеті і входить в топ-100 найбільш відвідуваних інтернет-сайтів у світі. Правовласники, які називають трекер розсадником піратства, багато років намагаються закрити його, але наразі безуспішно. Численні світові медіа-компанії звинувачують засновників трекера в порушенні авторських прав і вони вжили заходів, щоб доступ до інтернет-сайту було заблоковано в таких країнах, як Швеція, Нідерланди і Фінляндія. Засновники торрент-трекера заперечують, що на їхніх серверах зберігається незахищений авторським правом матеріал і стверджують, що ніякого обміну файлами насправді не відбувається, тому вони не можуть нести відповідальність за те, якими матеріалами обмінюються користувачі.

Нагадаємо, 2009 року Свартхольм і троє інших засновників сайту були засуджені до року тюремного ув'язнення і загального штрафу на суму $6,9 млн за порушення авторських прав, що пов'язані з діяльністю створеного ними ресурсу. Як і троє інших засновників The Pirate Bay, засуджених разом з ним, Свартхольм оскаржив вирок, але, на відміну від інших, не з'явився на слухання. У зв'язку з цим суд затвердив первинний вирок, і, коли Свартхольм не з'явився до початку відбування терміну покарання, Швеція оголосила його в міжнародний розшук. Раніше повідомляли, що Свартхольм страждав на якусь тяжку хворобу, яка завадила йому з'явитися до суду на слухання справи щодо апеляції. Коли відбувалися слухання, він, за деякими даними, перебував у лікарні в Камбоджі і не міг її залишити за станом здоров'я.

Троє інших засновників ресурсу - Нейж, Сунде та Лундстрем - згодом успішно оскаржили вирок і домоглися його скорочення на терміни від двох до восьми місяців. Однак вони так і не почали відбувати покарання: влітку 2012 року вони звернулися зі скаргою на вирок до Європейського суду з прав людини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram