ГоловнаСвіт

США відмовилися допомагати Ізраїлю атакувати Іран

Джерела в адміністрації США вважають, що Ізраїль хоче втягнути їх у війну.

США відмовилися допомагати Ізраїлю атакувати Іран

Вашингтон попередив Тегеран, що США не допомагатимуть Ізраїлю в атаці на Іран у тому випадку, якщо влада ісламської республіки не наважаться на удар по стратегічних американських об'єктах у Перській затоці, пише в понеділок газета "Едіот Ахронот".

Вашингтон, зокрема, попередив іранців, що в список цих інтересів входять американські військові об'єкти, бойові кораблі та літаки. Крім того, ще раніше Тегеран попередили про можливі наслідки спроби перекрити Ормузьку протоку, через яку на ринки надходить близько чверті всієї світової нафти.

За даними видання, Ізраїль і США все ще не можуть дійти спільної думки щодо того, як діяти стосовно іранської ядерної програми, причому Єрусалим займає значно жорсткішу позицію. Ізраїльтяни домагаються, щоб США прямо пригрозили Ірану війною, якщо той не зупинить свою ядерну програму. В уряді Біньяміна Нетаньяху очікують, що Барак Обама зробить відповідну заяву 25 вересня на церемонії відкриття чергової сесії Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Джерела в адміністрації США, проте, вважають, що Ізраїль хоче втягнути їхню країну у війну, яка американцям абсолютно не потрібна, особливо напередодні листопадових виборів президента.

Як повідомляли раніше, Іран, усупереч дипломатичному тиску та санкціям, подвоїв потужності підземного заводу в Фордо, де виробляють збагачений уран. В Ізраїлі це визнали ще одним свідченням нездатності вплинути на Тегеран мирними засобами.

Нагадаємо, Ізраїль і країни Заходу домагаються припинення іранської ядерної програми, підозрюючи Тегеран у намірі створити ядерну зброю. Іран, своєю чергою, відкидає ці підозри, заявляючи, що ці дослідження - винятково мирні.

Як відомо, уряд США суттєво скоротив участь у спільних військових навчаннях американської армії з Армією оборони Ізраїлю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram