ГоловнаСвіт

Винищувач єменських ВПС випадково знищив 10 мирних жителів

Місцеві жителі вимагають припинити військові операції для запобігання подальшим жертвам.

Винищувач єменських ВПС випадково знищив 10 мирних жителів
архивное фото

Десять мирних жителів, включаючи 10-річну дівчинку, загинули внаслідок авіаудару винищувача єменських ВПС, який, мабуть, промахнувся повз намічену ціль - автомобіль з ісламістськими бойовиками.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на місцевих чиновників.

Авіаудар, що стався в неділю в гірському районі в центральному Ємені, викликав гнівні протести з боку родичів загиблих.

Бідна держава на Аравійському півострові стала ключовим полем битви Сполучених Штатів у війні проти бойовиків "Аль-Каїди".

Ісламістські бойовики з "Ансар аль-Шаріа" пообіцяли вести боротьбу з урядом після того, як єменська армія, за підтримки США, вигнала їх із фортець, які вони захопили під час протестів проти колишнього президента Алі Абдалли Салеха. Своєю чергою, президент Ємену Абд аль-Рахман Мансур аль-Хаді, який вступив на посаду в лютому цього року після передачі влади, присягнувся викоренити єменську філію "Аль-Каїди".

Спочатку чиновники стверджували, що в неділю ввечері внаслідок авіаудару американського безпілотника було вбито п'ять осіб. Але в понеділок місцеві жителі заявили, що літак єменських ВПС поцілив в автомобіль із десятьма пасажирами, у тому числі 40-річною жінкою та її 10-річною донькою.

"Схоже, що єменський військовий літак не влучив у транспортний засіб, що перевозив передбачуваних бойовиків, а замість цього поцілив в інший - із мирними жителями, які загинули, четверо інших отримали поранення", - заявив офіційний представник одного з кланів у гірському районі Радаа.

"Автомобіль, який перевозив бойовиків "Аль-Каїди" проїжджав у тому ж місці, що й цивільний автомобіль", - зазначив він.

За словами джерела агентства, в неділю ввечері сім'ї загиблих провели марш на знак протесту проти вбивства своїх родичів. Інцидент може стати причиною зростання обурення з приводу американсько-єменської кампанії проти бойовиків, жертвами якої часто стають мирні жителі.

"Сьогодні відбудеться зустріч глав племен і державних чиновників. Люди обурені й хочуть, щоб це припинилося", - сказав представник одного з племен.

"Аль-Каїда" на Аравійському півострові (АКАП) базується в Ємені. Терористична організація також проводить операції в сусідній Саудівській Аравії і робила спроби напасти на Сполучені Штати. У відповідь Вашингтон, який побоюється розширення операцій ісламістських бойовиків у Ємені, збільшив число авіаударів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram