ГоловнаСвіт

Мексика не переглядатиме результатів президентських виборів

Прихильники кандидата в президенти від опозиції влаштували акцію протесту.

Мексика не переглядатиме результатів президентських виборів
Энрике Пенья Ньето
Фото: www.globalmedia.mx

Мексиканський суд визнав вимогу про перегляд результатів президентських виборів необґрунтованою, повідомляє AFP.

Нагадаємо, що 1 липня фаворит президентської гонки в Мексиці Енріке Пенья Ньєто заявив про свою перемогу на президентських виборах. За підсумками голосування Пенья Ньєто набрав 38,2% голосів, що на 7% більше, ніж у його основного опонента. Однак кандидат у президенти від лівих сил Лопес Обрадор відмовився визнати підсумки виборів, згідно з якими він зазнав поразки при голосуванні. Обрадор назвав перемогу свого суперника "несправедливою" і заявив, що "ніхто не може визнати результат брудних виборів". Він також звинуватив Ньєто у підкупі преси та виборців.

Згідно з рішенням суду, переможцем залишається кандидат від опозиційної Інституційно-революційної партії (ІРП) Енріке Пенья Ньєто. Крім того, один з семи суддів заявив, що в країні відбулися чесні і вільні вибори. Інавгурація нового президента має відбутися 1 грудня. Таким чином, ІРП повернеться до влади вперше за 12 років.

Проте керівник виборчої кампанії Лопеса Обрадора назвав суддів "бандою мерзотників", а біля будівлі суду зібралося близько 300 осіб, які вигукували гасла проти ІРП і кидали в будівлю каміння.

Законодавство Мексики не передбачає проведення другого туру голосування. Незважаючи на це, на вимогу Обрадора повторно перерахували більш ніж 50% голосів, однак це не вплинуло на підсумки голосування.

Лопес Обрадор також брав участь у президентських перегонах 2006 року. Однак тоді його з невеликим відривом випередив Феліпе Кальдерон. Прихильники Обрадора вимагали визнати вибори недійсними, але вже 1 грудня 2006 року Кальдерон став президентом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram