ГоловнаСвіт

Ассанж може провести рік в посольстві Еквадору

Засновник WikiLeaks сподівається, що Швеція відмовиться від позову проти нього.

Ассанж може провести рік в посольстві Еквадору
Джулиан Ассанж
Фото: EPA/UPG

Засновник WikiLeaks Джуліан Ассанж очікує, що проведе в посольстві Еквадору в Лондоні від шести місяців до року, а також сподівається, що Швеція відмовиться від позову проти нього.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на інтерв'ю Ассанжа еквадорському телеканалу Gama.

Ассанж переховується в посольстві Еквадору вже більше ніж два місяці, щоб уникнути екстрадиції до Швеції, де проти нього висунуті звинувачення в злочинах на сексуальному ґрунті. За рішенням британського суду Лондон повинен вислати його для судового розгляду.

Раніше цього місяця Еквадор надав йому притулок, заявивши, що розділяє побоювання Ассанжа про те, що в Сполучених Штатах йому будуть пред'явлені звинуваченнями у зв'язку з публікацією 2010 року WikiLeaks тисяч секретних документів уряду США.

"Я думаю, що ситуація буде вирішена дипломатичним шляхом ... шведський уряд може відмовитися від позову. Я думаю, що це найбільш ймовірний сценарій. Можливо, після ретельного розслідування того, що сталося, вони відмовляться від позову. Я думаю, що питання вирішиться протягом 6-12 місяців; за моїми оцінками", - сказав Ассанж в інтерв'ю.

Через кілька тижнів після того, як Ассанж сховався в посольстві, Великобританія пригрозила заарештувати його безпосередньо в дипмісії, але пізніше відмовилася від своїх планів. Проте після того, як Еквадор надав йому притулок, Лондон заявив, що не допустить виїзду Ассанжа за межі країни і заарештує його при спробі залишити будівлю посольства.

Переговори про долю Ассанжа відновилося цього тижня, і уряд Еквадору висловив надію, що зможе укласти з Британією угоду, яка дозволить Ассанжу отримати гарантії, що його не буде екстрадовано зі Швеції в США. Еквадор сказав, що якщо Ассанж отримає такі гарантії, він відмовиться від пропозиції Еквадору про надання притулку і віддасть себе в руки до шведської прокуратури. Тим часом, Ассанж не дав чіткої відповіді на питання про те, чи готовий він поїхати до Швеції на цих умовах.

"У якийсь момент, якщо шлях буде прокладений ... було б неправильно тримати мене в тюрмі (у Швеції) без пред'явлення звинувачень", - заявив він.

Ассанж стверджує, що звинувачення проти нього були сфабриковані для того, щоб шведська влада могла передати його в США, де йому будуть пред'явлені звинувачення в шпигунстві. Однак держдепартамент кілька разів спростовував цю версію.

29 серпня, в рамках врегулювання конфлікту, віце-президент Еквадору Ленін Морено зустрівся з міністром закордонних справ Великобританії Вільямом Хейгом, який пізніше заявив ВВС, що вирішення конфлікту потребуватиме деякий час.

"Враховуючи позицію Еквадору щодо того, що вони називають дипломатичним притулком, а також нашу дуже чітку правову позицію, таке рішення найближчим часом малоймовірно", - заявив Хейг BBC в четвер.

Нагадаємо, в США вже близько двох років перебуває під вартою і чекає суду рядовий Бредлі Меннінг, який передав Ассанжу для публікації тисячі секретних документів американського уряду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram