ГоловнаСвіт

Єгипет розширює кампанію проти бойовиків на Синайському півострові

Ізраїль стурбований числом єгипетських військ і військової техніки поблизу свого кордону.

Єгипет розширює кампанію проти бойовиків на Синайському півострові
Фото: EPA/UPG

Військові Єгипту заявили в середу, що розширюють наступ проти бойовиків на Синайському півострові, що викликає стурбованість Ізраїлю зростанням кількості бронетехніки поблизу його кордону.

Про це повідомляє Reuters.

Нагадаємо, що 5 серпня, після нападу бойовиків, жертвами якого стали 16 єгипетських прикордонників, Єгипет почав військову операцію проти бойовиків, що включає арешт підозрюваних і вилучення зброї. Крім того, 8 серпня армія Єгипту нанесла серію повітряних ударів по Синайському півострову неподалік від кордону з Ізраїлем. В результаті атаки були вбиті більше ніж 20 передбачуваних бойовиків-ісламістів.

Безпека в ізольованому регіоні погіршилася після повалення президента Хосні Мубарака в лютому 2011 року. Групи войовничих ісламістів, розкиданих по всій півночі Синайського півострова, нападають на поліцейські дільниці і вже шість разів пошкоджували газопровід Синай-Ізраїль-Йорданія. У Шейх-Зайєді і деяких інших містах на півночі Синаю вже кілька місяців немає поліції. Армія, до якої місцеве населення ставиться більш благосклоннно, ніж до поліції, з усіх сил намагається забезпечувати безпеку в регіоні.

Ізраїльська влада висловлює занепокоєння з приводу того, що єгипетська армія направила в Синай додаткові війська, танки та інші броньовані транспортні засоби, щоб розширити операції з забезпечення безпеки. Ізраїль стурбований тим, що Єгипет може порушити Кемп-Девідські угоди 1979 року, які встановили мир між двома країнами після 30 років конфліктів.

У понеділок президент Єгипту Мохаммед Мурсі заявив Reuters у своєму першому інтерв'ю міжнародним ЗМІ, що Єгипет дотримується всіх договорів і, не називаючи Ізраїль, сказав, що інші держави не повинні турбуватися про дії Єгипту в Синаї.

"Станом на ранок 29 серпня, в продовження військової операції, буде перерозподіл сил в різних зонах Синай з метою завершення полювання на терористичні елементи", - йдеться в заяві Міністерства оборони Єгипту.

Військове джерело повідомило агентство, що рішення направити в регіон додаткові війська і техніку пов'язано з тим, що зона дій сил безпеки на Синайському півострові буде розширена.

Кампанію із викорінення бойовиків очолив міністр оборони і глава збройних сил Єгипту генерал Абдель Фаттах аль-Сісі, якого призначив Мурсі на цю посаду 12 серпня. Ісламістський президент пообіцяв навести порядок у регіоні. Сісі поінформував Мурсі про операції на Синайському півострові в понеділок.

У заяві на сайті міністерства йдеться, що під час кампанії було вбито 11 бойовиків і 23 ісламісти були заарештовані. Крім того, були захоплені 11 автомобілів разом з боєприпасами, в тому числі п'ять ящиків боєприпасів ізраїльського виробництва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram