ГоловнаСвіт

Японія готова викупити спірні острови за $25,3 млн

Власники островів розглядають умови угоди.

Японія готова викупити спірні острови за $25,3 млн
Фото: telegraph.co.uk

Уряд Японії розпочав переговори про придбання островів архіпелагу Сенкаку, що належать сім'ї Куріхара, повідомляє The Japan Times.

За даними газети, сім'ї, яка володіє трьома з чотирьох островів архіпелагу, запропонували два мільярди єн ($25,3 млн). Незважаючи на те, що раніше Куріхара ставилися до ідеї викупу в них островів, "як до жарту", останнім часом про свої претензії на Сенкаку дедалі активніше заявляє Китай, з яким сім'ї буде складно боротися.

Острови стали об'єктом підвищеної уваги Токіо та Пекіна після того, як з'ясувалося, що вони розташовані поблизу багатих промислових ділянок та потенційно величезних запасів нафти і газу. Обидві країни почали апелювати до різних міжнародних договорів, згідно з якими острови належать тій чи іншій стороні.

Японія стверджує, що займає острови з 1895 року, в Пекіні нагадують, що на японських картах 1783 і 1785 років Дяоюйдао позначені як китайська територія. Після Другої світової війни острови перебували під контролем США і були передані Японії 1972 року. На Тайвані і в континентальному Китаї вважають, що Японія утримує острови незаконно. Японія вважає, що Китай і Тайвань почали претендувати на острови з 1970-х років, коли з'ясувалося, що в цьому районі багато корисних копалин.

Нагадаємо, в середині серпня китайські активісти висадилися на спірних островах, де встановили китайський прапор, після чого були заарештовані і депортовані. Відповіддю на дії Японії стали масові антияпонські виступи в Китаї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram