ГоловнаСвіт

Єльцина посмертно нагородять литовським орденом

Влада Литви нагадала, що президент РФ підтримував прагнення балтійських країн до незалежності.

Єльцина посмертно нагородять литовським орденом

Першого президента Росії Бориса Єльцина буде посмертно нагороджено Великим хрестом ордена Хреста Вітіса - однією з найвищих державних нагород Литви.

Нагорода буде вручена вдові президента Надії Єльциній у понеділок, 27 серпня, повідомляє Lenta.ru.

Як очікується, в урочистій церемонії візьме участь президент Литви Даля Грібаускайте. Як повідомили в її адміністрації, Бориса Єльцина було удостоєно Великим хрестом за особистий внесок у зміцнення державності республіки і заслуги в розвитку відносин між Росією і Литвою.

У відомстві нагадали, що Єльцин боровся за зміни в РФ, підтримував ідеї демократії і свободи, а також прагнення балтійських країн до незалежності. Під його керівництвом Росія 1991 року уклала з Литвою двосторонній договір, яким було визнано суверенну Литовську державу. 1992 року було підписано комюніке про виведення радянських військ з республіки, а 1997-го - договір про державний кордон.

В адміністрації литовського президента також зазначили, що під час подій 13 січня 1991 року, коли радянські війська штурмували телецентр у Вільнюсі (під час операції 15 людей загинули і близько 600 отримали поранення), Єльцин рішуче виступив на підтримку Литви. Спільно з керівниками Литви, Латвії, Естонії він в Талліні підписав спільну заяву про визнання їх незалежності, а також засудив використання військової сили.

1992 року голова Верховної Ради Литви Вітаутас Ландсбергіс вручив Єльцину пам'ятну медаль, присвячену подіям у Вільнюсі.

Перший президент Росії помер 2007 року на 77 році життя. Його поховано на Новодівичому кладовищі в Москві.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram